Spitalul ”Victor Babeş” Timișoara: Dacă varicela apare la femeile gravide, cu 5-7 zile înainte sau imediat după naștere, riscul de varicelă neonatală este foarte crescut

sursa foto: Spitalul Victor Babeș Timișoara/Facebook

Atunci când varicela apare la femeile gravide, cu 5-7 zile înainte sau imediat după naștere, riscul de varicelă neonatală este foarte crescut (nou-născuții pot face forme severe cu risc de deces în proporție de 30% din cazuri), atrag atenția specialiștii de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Victor Babeş” din Timişoara.

Potrivit sursei citate, varicela sau ”vărsatul de vânt” este o boală infecțioasă foarte contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian.

”Virusul se transmite prin contactul direct cu secrețiile respiratorii care provin de la bolnavii cu varicelă sau prin contact cu conținutul leziunilor cutanate veziculoase. Varicela este contagioasă începând cu 2-3 zile înainte de apariția veziculelor și durează până ce acestea se transformă în cruste. După contactul infecțios, orice persoană, indiferent de vârstă, poate face boala. Excepțiile sunt reprezentate de aceia care au obținut imunitate după boală, în urma vaccinării și bebelușii născuți din mame imunizate”, a explicat dr. Teodora Moisil, medic primar boli infecțioase.

Perioada de incubație este, în medie, 14 zile, subliniază medicul.

”Debutul bolii este cu febră, frisoane, oboseală, cefalee. La 1-2 zile distanță, apar primele elemente eruptive pe piele. Caracteristic este că în această afecțiune pot exista, în același timp, elemente eruptive în diferite stadii: macule, papule, vezicule și cruste. Durează între 10 și 14 zile pentru ca toate acestea să devină cruste (să se usuce)”, a precizat dr. Teodora Moisil.

Erupția este foarte pruriginoasă și apare atât pe tegumente, cât și pe mucoase (mucoasa bucală, genitală), în pielea păroasă, a capului, și se poate generaliza, a afirmat medicul.

”La copiii cu sistem imunitar bun, varicela determină forme clinice ușoare. Există însă o excepție, foarte rară, când boala are manifestari neurologice de tip cerebelita, dar cu evoluție favorabilă. Formele severe, cu erupție abundentă și complicații, precum pneumonia variceloasă, encefalita poliradiculonevrită, apar mai frecvent la adolescenți, adulți, la persoane cu imunosupresie, la femeile gravide, la nou-născuți și necesită spitalizare și tratament adecvat. Dacă varicela apare la femeile gravide, cu 5-7 zile înainte sau imediat după naștere, riscul de varicelă neonatală este foarte crescut (nou-născuții pot face forme severe cu risc de deces in proporție de 30% din cazuri)”, a subliniat dr. Teodora Moisil.

Tratamentul formelor ușoare de varicelă este simptomatic și nu necesită spitalizare, a explicat medicul.

”În aceste cazuri se recomandă antitermice, pentru controlul febrei, fără a folosi aspirina, aplicații locale pe piele cu alcool mentolat, pentru dezinfecție și reducerea pruritului, și izolare. Tratamentul antiviral este indicat persoanelor cu risc crescut de a face formă severă (adolescent, adulți, femei gravide, pacienți imunodeprimați, nou născuți). Tratamentul cu antibiotice este recomandat numai în suprainfecția cutanată. Varicela conferă imunitate pentru toată viața”, a explicat dr. Teodora Moisil.

Vaccinarea antivariceloasă este cea mai eficientă măsură de prevenire a bolii, a mai precizat dr. Teodora Moisil.

”Persoanele care nu au putut primi vaccin varicelos pot beneficia imediat după contactul infecțios de imunoprofilaxie specifică”, a mai spus dr. Teodora Moisil.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.