Spitalul ”Victor Babeş” Timişoara, despre ambrozie: 1 din 5 persoane s-a sensibilizat la acest polen, iar pentru cei predispuşi să dezvolte alergii, formele pot fi severe

sursa foto: Spitalul Victor Babeș Timișoara/Facebook

Peste 2,5 milioane de români sunt alergici la ambrozie, aproximativ 1 din 5 persoane s-a sensibilizat la acest polen, iar pentru cei predispuşi să dezvolte alergii, formele pot fi severe, atrag atenția specialiștii de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumologie ”Victor Babeş” din Timişoara.

”Simptomele apar la sfârşitul verii sau începutul toamnei. Polenul de ambrozie provoacă diverse forme de rinită sau conjunctivită, principalele simptome fiind nasul înfundat sau rinoreea, strănuturile în salve, pruritul şi eritemul conjunctival. De asemenea, polenul poate declanşa crize moderat-severe de astm, precum şi erupţii cutanate. În timpul sezonului de ambrozie, o singură plantă poate elibera un miliard de grăuncioare de polen în aer, care pot fi purtate de vânt până la 3 km pe uscat”, a declarat dr. Bianca Matiş, medic alergolog la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumologie ”Victor Babeş” din Timişoara.

Potrivit medicilor, evitarea expunerii la polenul de ambrozie este aproape imposibilă, dar există modalităţi de a limita expunerea şi de a reduce severitatea simptomelor.

Astfel, în timpul sezonului de ambrozie, oamenii ar trebui să: urmărească un calendar polinic, să evite ieşirile în aer liber în orele de vârf ale zilelor călduroase, să păstreze ferestrele închise, să schimbe des hainele, să se spele pe faţă şi mâini după ce au fost afară şi să nu usuce rufele afară.

”Evitarea expunerii nu este însă suficientă. Diagnosticul alergiei la ambrozie se face de obicei prin teste cutanate sau teste de sânge, care detectează prezenţa anticorpilor specifici pentru polenul de ambrozie. Odată confirmată alergia, tratamentul poate include medicaţie (antihistaminicele, corticosteroizii nazali sau decongestionantele pot fi prescrise pentru a ameliora simptomele) și imunoterapia (acest tratament pe termen lung presupune expunerea treptată a pacientului la alergeni în doze controlate, pentru a reduce sensibilitatea la polenul de ambrozie)”, a precizat dr.  Bianca Matiş.
Pentru majoritatea persoanelor cu simptome frecvente, steroizii nazali sunt cel mai bun tratament, arată medicul.

”Dacă simptomele sunt mai ușoare, poate fi suficient un antihistaminic oral. La recomandarea medicului, începeți să luați medicamente cu 2 săptămâni înainte de începerea sezonului de înflorire a ambroziei”, a explicat dr. Bianca Matiş.

”Controlul ambroziei este esențial pentru reducerea incidenței alergiilor. Măsurile de prevenire includ identificarea și distrugerea plantelor de ambrozie înainte ca acestea să elibereze polen. Autoritățile locale trebuie să implementeze programe de eradicare a ambroziei”, a mai transmis medicul.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.