Spitalul „Victor Babeş” Timişoara: Peste 30.000 de pacienţi, după restricţiile impuse de pandemia de COVID-19

sursa foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara/Facebook

După doi ani de pandemie, anul 2022 a însemnat revenirea la lupta cu afecțiunile pulmonare și bolile contagioase, transmisibile, a afirmat, luni, prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara. „Anul trecut a adus o creștere semnificativă a adresabilității pacienților către secțiile de Pneumologie și Boli Infecțioase”, a subliniat medicul.

Potrivit sursei citate, 5.350 de bolnavi au fost internaţi, 21.904 pacienţi au fost consultaţi în ambulatoriul spitalului, inclusiv în dispensarul TBC, iar 15.280 au beneficiat de internări de zi în anul 2022.

„Cifrele sunt mai mari decât cele din perioada de dinainte de pandemie. Am observat o creştere însemnată îndeosebi în cazul afecţiunilor pulmonare. Ultimele luni ale anului trecut au adus, practic, o explozie a infecţiilor respiratorii. Şi este normal să se întâmple aşa, după ce timp de doi ani ne-am protejat purtând măşti, acum am dezvoltat o sensibilitate accentuată, iar sezonul gripal ne-a lovit destul de puternic. Gripe, viroze, infecţii acute ale căilor aeriene superioare, chiar pneumonii sau bronhopneumonii. Am avut situaţii în care pacienţii au dezvoltat insuficienţă respiratorie acută şi au necesitat oxigen suplimentar”, a afirmat prof. dr. Cristian Oancea.

În acelaşi timp, s-a constatat o creştere a patologiei tuberculoase, „ceea ce se traduce în creşterea asistenţei medicale şi tratament pentru aceşti pacienţi”.

„În perioada pandemiei, bolnavii cu tuberculoză au beneficiat de tratament şi consult de specialitate prin dispensarul TBC, dar anul trecut numărul lor şi severitatea cazurilor au crescut faţă de perioada pre-pandemică”, a mai spus prof. dr. Cristian Oancea.

Totodată, anul 2022 a adus la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara şi triplarea numărului de investigaţii făcute cu ajutorul rezonanţei magnetice.

Aproape 2.000 de persoane au beneficiat de RMN şi s-au realizat peste 2.000 de CT-uri pacienţilor internaţi şi aproape 400 de investigaţii CT pentru cei veniţi în regim de ambulatoriu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.