Spitalul ”Victor Babeș” Timișoara: Rata de mortalitate prin difterie la copii sub vârsta de 5 ani este de peste 20%

Rata de mortalitate prin difterie, o boală infecțioasă acută și transmisibilă, la copii sub vârsta de 5 ani este de peste 20%, atrag atenția specialiștii de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Victor Babeş” din Timişoara. Orice pacient suspect de difterie necesită spitalizare obligatorie și de urgență, subliniază medicii.

”Difteria este o boală infecțioasă acută și transmisibilă, provocată de Corynebacterium diphteriae. Difteria este răspândită pe întregul glob. În regiunile tropicale, domină formele cutanate și inaparente (asimptomatice), iar în regiunile temperate domină angina și crupul difteric sever”, a declarat dr. Adelina Marinescu, medic specialist boli infecțioase, ăotrivit unei postări pe pagina de Facebook a unității medicale.

Calea de transmitere a bacilului difteric poate fi directă, aerogenă sau indirectă, prin contact cu suprafețe sau alimente contaminate.

”Manifestările clinice în difterie depind de poarta de intrare a infecției. În angina difterică pacientul prezintă edem (inflamație, tumefacție) faringian intens, care se extinde în regiunea submaxilară și cervicală și se asociază cu adenopatie (creșterea în volum a ganglionilor limfatici) loco-regională importantă. De asemenea, există așa numitele false membrane care se pot extinde extrem de rapid (în câteva ore pot cuprinde amigdale, lueta și faringe), și care sunt greu de detașat cu o spatulă. După detașare se produc sângerări și se refac rapid”, a explicat dr. Adelina Marinescu.

Potrivit sursei citate, difteria cutanată este mai frecventă în țările în curs de dezvoltare și la persoanele cu igienă precară. Leziunile apar mai frecvent la nivelul extremităților și evoluează de la stadiul de veziculă spre pustulă, care apoi ulcerează și se acoperă de pseudomembrane.

Orice pacient suspect de difterie necesită spitalizare obligatorie și de urgență, avertizează medicul.

”Prima măsură terapeutică este administrarea de urgență, în primele 24-72 ore de la debut, a serului antidifteric heterolog, care conține anticorpi specifici antitoxină difterică.
Antibioticoterapia este de asemenea recomandată”,  a precizat dr. Adelina Marinescu.

Prognosticul difteriei depinde de forma clinică, de localizare și mai ales de precocitatea instituirii seroterapiei. Rata de mortalitate prin difterie la copii sub vârsta de 5 ani este de peste 20%.

”Măsura cea mai eficientă de prevenire a bolii este vaccinarea cu DTP (Diftero-Tetanos-Pertussis), cu menținerea unei acoperiri vaccinale înalte în rândul copiilor. Recomandarea de vaccinare urmărește calendarul național de vaccinări din Romania. Se recomandă efectuarea la adulți, la interval de 10 ani, a rapelurilor de vaccin DTP cu doză redusă de anatoxină difterică”, arată sursa citată.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.