sursa foto: Spitalul Victor Babes Timisoara/ Facebook
Medicii și farmaciștii de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara, cu sprijinul pompierilor de la ISU Timiș, au reușit să salveze viața unui copil cu botulism din Serbia, după ce autoritățile medicale sârbe nu au găsit în țara vecină ser anti-botulinic și au cerut de urgență, prin Ministerul Sănătății, ajutor internațional, informează unitatea sanitară.
Este vorba despre un băiețel care a fost diagnosticat la Spitalul din Belgrad cu botulism, o afecțiune rară, extrem de gravă, provocată de toxina eliberată de o bacterie, respectiv neurotoxina bolutinica. În absența unui tratament rapid instituit, infecția conduce la eliberarea unei cantități de toxine botulinice care provoacă paralizie, dificultăți severe de respirație și deces.
”Lupta pentru a salva o viață, ajutorul medical pe care poți să îl oferi unui bolnav nu trebuie să depindă de granițe. Și asta s-a văzut cel mai bine în aceste zile când medicii și farmacistii de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara, dar și pompierii de la ISU Timiș și-au dat mâna pentru a salva viața unui copilaș din Serbia. Baiețelul, ajuns la Spitalul din Belgrad, a fost diagnosticat cu botulism. Pentru că autoritățile medicale din Serbia nu au găsit în țara vecină ser antibotulinic, au cerut de urgență, prin Ministerul Sănătății, ajutor internațional. În cazul unei asemenea afecțiuni orice oră contează, iar mesajul a ajuns și la Spitalul ”Victor Babes”. Medicii și farmaciștii s-au mobilizat rapid și, în scurt timp de la primirea solicitării de ajutor, un flacon de ser antibotulinic a fost trimis, cu un echipaj ISU, spre granița româno-sârbă. Substanța a fost păstrată la temperatură scăzută pe tot parcursul drumului, conform procedurilor. La Punctul de Trecere a Frontierei Moravița, serul antibotulinic a fost predat medicului din Belgrad care a făcut solicitarea și care a venit special în vamă, însoțit de tatăl copilașului, să preia coletul cu substanța a cărei administrare va salva viața micuțului. Astfel, în câteva ore, serul antibotulinic a ajuns la Spitalul din Belgrad și a fost inoculat copilașului pentru a neutraliza toxina ce îi punea viața în pericol”, informează Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara.