Spitalul Victor Babeș Timișoara: Șase copii cu COVID-19, internați în ultimele 48 de ore. Manager: Vorbim de un început de val șase

sursa foto: Spitalul Victor Babeș Timișoara/Facebook

Șase copii cu COVID-19, cu vârste între trei luni și 10 ani, au fost internați în ultimele 48 de ore în secția roșie a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș” Timișoara. Alți 16 pacienţi cu forme uşoare de boală sunt internaţi, având pneumonii ce necesită monitorizare. “Vorbim de un început de val șase”, a subliniat prof. dr. Cristian Oancea, managerul unității medicale.

“Cei 6 copii au vârstele cuprinse între trei luni și 10 ani. 3 dintre ei sunt sugari. Micuții au formă ușoară de COVID-19 și au fost aduși în unitatea noastră după ce au fost consultați de medicii de la Spitalul de Copii Louis Țurcanu. La internare au prezentat un sindrom febril acut. Doi dintre micuți au fost evaluați în cursul zilei de ieri și de către specialiștii imagiști ai Spitalului Victor Babeș pentru depistarea unor posibile afecțiuni respiratorii. Unul dintre copilași prezintă o ușoară insuficiență respiratorie, fără a avea însă alți factori de risc. Copiii sunt internați împreună cu unul dintre părinți în zona roșie a secției de Boli Infecțioase”, potrivit unei postări pe pagina de Facebook – Spitalul Victor Babeș Timișoara.

În același timp, în ultimele zile a crescut numărul pacienților care se prezintă pentru evaluare în urma infectării cu SARS-CoV-2.

“Creșterea numărului de cazuri a început acum aproape o săptămână. De la unul – doi pacienți pe zi care se prezentau pentru evaluare în Ambulatoriu, ieri după-amiază am avut 9 pacienți cu COVID-19. Din fericire, majoritatea au forme ușoare de boală. Principalul simptom este febra, dar au fost persoane care au dezvoltat și o tuse ușoară și chiar dureri musculare. Cele mai multe cazuri sunt din clustere familiale. Practic, au luat virusul unul de la celălalt, în familie. Evaluarea se face ca și până acum. Vorbim de analizele biologice obișnuite, se măsoară saturația de oxigen din sânge, tensiunea, se realizează un EKG și, dacă este nevoie, facem și un low-dose CT. Evaluarea se face în urma unei programări”,  a declarat dr. Ana Enoiu Văduva , medic specialist boli infecțioase – responsabil Centru de Evaluare COVID-19 Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș” Timișoara.

În prezent, în Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie sunt internați 16 pacienți cu forme ușoare de COVID-19, care au dezvoltat pneumonii ce necesită monitorizare.

“Vorbim de un început de val 6. Din fericire, în România, cel puțin deocamdată, acest nou val, care se bazează pe două subtulpini Omicron, BA4 și BA5, este mult mai redus decât în restul Europei. Cele două subtulpini sunt însă mult mai contagioase, și asta se vede și în rapiditatea cu care se exinde infecția. Sunt țări care se confruntă acum cu zeci de mii de cazuri pe zi. Deocamdată, nu avem pacienți internați în Terapie Intensivă, dar trebuie sa fim pregătiți pentru ce e mai rău. Cuvântul de ordine ar trebui să fie, în această perioadă, prudența. Asta nu înseamnă că trebuie să stăm în casă, să nu mergem în vacanțe, ci recomandarea noastră este să purtăm, în locurile aglomerate, masca de protecție. În mijloacele de transport, în magazine și, evident, în continuare să ne spălăm pe mâini, să ne dezinfectăm după ce am intrat în contact cu suprafețe ce pot transmite virusuri. Dacă avem un simptom dintre cele specifice acestei boli, să ne izolăm, să cerem ajutorul medicilor și chiar să mergem la evaluările COVID-19 care se fac in unitățile sanitare”, spune prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Conducerea Spitalului Victor Babeș Timișoara a solicitat Direcției de Sănătate Publică creșterea numărului de paturi alocate infecției cu SARS-CoV-2, dar și redeschiderea unui compartiment de COVID-19 la Spitalul de Copii Louis Țurcanu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.