Pacienții cu diabet zaharat tip 2 ar trebui să facă sport pentru un control glicemic mai bun și pentru a menține sănătatea inimii. Aceasta este una din recomandările incluse într-un document de consens emis de Asociația Europeană de Cardiologie Preventivă (EAPC), parte a Societății Europene de Cardiologie (ESC). Documentul a fost publicat în European Journal of Preventive Cardiology.
Diabetul zaharat și complicațiile cardiovasculare
În prezent, incidența globală a diabetului este de un caz la fiecare unsprezece persoane adulte. 90% din numărul de cazuri diagnosticate sunt de diabet zaharat tip 2. Majoritatea pacienților diagnosticați cu diabet zaharat tip 2 dezvoltă complicații cardiovasculare. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în grupul pacienților cu diabet.
Sedentarismul este unul din factorii care contribuie la deprecierea sănătății cardiovasculare în cazul pacienților cu diabet. Din fericire, este un factor de risc modificabil, atrag atenția autorii studiului. Din nefericire, majoritatea pacienților cu diabet zaharat nu fac sport regulat, ca parte a unui stil de viață.
Sport… pe rețetă
Documentul de consens emis de EAPC precizează că sportul ar trebui sa fie o indicație medicală în cazul pacienților cu diabet zaharat. Orice pacient cu diabet poate beneficia de efectele exercițiilor fizice, atâta timp cât intensitatea, durata și forma acestora sunt adaptate și personalizate nevoilor și abilităților fiecăruia. Pentru un pacient în vârstă cu diabet zaharat, un obiectiv practic ar putea fi să urce scările către casă sau să meargă pe jos zilnic până la supermarket. Aceste obiective sunt realizabile și, în același timp, au o contribuție majoră la îmbunătățirea calității vieții, arată dr. Hareld Kemps, medic cardiolog și prim autor al documentului de consens elaborat de EAPC.
Documentul de consens include și o serie de recomandări pentru medicii care vor să-și motiveze pacienții să facă sport în mod regulat. „Nu e de ajuns să le spunem pacienților să facă sport și atât. Medicii trebuie să facă o evaluare generală a fiecărui pacient, care să includă comorbiditățile și riscurile acestuia, dar și preferințele în materie de mișcare și sport. Medicii trebuie să se implice în acest deziderat alături de pacienții lor. Iar sistemele de sănătate ar trebui să plătească pentru aceste servicii, care se vor dovedi cost-eficiente pe termen lung. Aceasta este poziția oficială a EAPC.
Ținte terapeutice realizabile
Aderența pacienților la „tratament” ar putea fi îmbunătățită prin stabilirea unor obiective măsurabile și facile și prin creșterea intensității, frecvenței și duratei perioadelor de activitate odată cu îmbunătățirea condiției fizice a pacienților. Tehnologia ne poate ajuta și ea în acest sens: în prezent, pacienții au la dispoziție o gamă largă de dispozitive purtabile care măsoară intensitatea, durata exercițiilor fizice, dar și alți parametri. Medicul poate primi aceste informații online și poate monitoriza starea pacientului și complianța acestuia față de recomandarea de a face sport.
Țintele terapeutice, în cazul pacienților cu diabet zaharat, ar trebui să țină în primul rând de obținerea unui control glicemic mai bun și de îmbunătățirea funcției cardiorespiratorii, se precizează în documentul de consens. Alte ținte terapeutice pot fi scăderea presiunii arteriale și a nivelului colesterolului. Toate aceste ținte sunt măsurabile și au o legătură directă cu starea de bine a pacientului, cu morbiditatea și mortalitatea acestuia. Și, cel mai important, toate aceste ținte terapeutice pot fi obținute prin sport.