Sporurile de gardă pentru medicii care lucrează în secţiile non-COVID-19 ale SCJU Arad, diminuate

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad a decis să diminueze sporurile de gardă pentru medicii care lucrează în secţiile non-COVID-19, pentru a nu mai fi la acelaşi nivel cu ale celor din secţiile în care personalul este expus la infectarea cu SARS-CoV-2.

Decizia a fost luată de Comitetul Director al SCJU Arad, astfel că pentru gărzile efectuate începând cu luna mai medicii din “zona verde” vor primi un spor de 40% în zilele lucrătoare şi de 75% în zilele de sâmbătă şi duminică.

În luna aprilie 2021, un medic primar din cadrul SCJU, gradaţie V (gradaţie maximă), a fost plătit pentru o gardă din timpul săptămânii (17 ore) cu 824 de lei net, iar sâmbăta şi duminica (24 de ore) cu 1.330 de lei net. Din luna mai, acelaşi medic va primi 660 de lei net, pentru o gardă efectuată în timpul săptămânii, şi 1.164 de lei net pentru una efectuată sâmbăta şi duminica.

“Până acum gărzile se plăteau identic şi pe secţiile COVID-19 şi non-COVID-19, fapt care în ultima perioadă a dus la imposibilitatea de a asigura necesarul de gărzi pe secţiile COVID-19. Aşadar, am decis ca cei care lucrează pe secţiile COVID-19 să primească sporul maxim de gardă, iar cei din zonele verzi să primească mai puţin”, a declarat managerul interimar al spitalului, Florina Ionescu, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, au fost gândite mai multe măsuri menite să eficientizeze activitatea SCJU, iar “toate au fost discutate şi cu personalul medical, înainte de a fi puse în practică”.

“Sunt unele nemulţumiri legate de procedura încheierii contractelor de angajare a medicilor din sursă externă în cadrul liniilor de gardă aprobate, respectiv a angajării cu contract de prestări servicii a medicilor şi a asistenţilor medicali. Urmare a noii proceduri, se vor încheia contracte de gardă externă/prestări servicii doar în baza competenţelor şi a necesităţii iminente. De exemplu, atunci când se solicită o gardă externă, medicul-şef va trebui să înainteze o notă de fundamentare prin care să argumenteze de ce garda nu poate fi asigurată de către colegii noştri şi de ce este necesară aducerea unui medic din extern”, a adăugat Florina Ionescu.

Conform legii, sporul de gardă poate fi de până la 75% pentru zilele lucrătoare şi până la 100% pentru zilele de sâmbătă şi duminică.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.