Spray nazal antiviral, în curs de avansare către studiile clinice umane de fază I pentru a trata COVID-19

Un nou spray nazal antiviral pe bază de proteine ​​dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Northwestern, Universitatea din Washington și Universitatea Washington din St. Louis este în curs de avansare către studiile clinice umane de fază I pentru a trata COVID-19.

Noile terapii cu proteine ​​au contracarat infecția prin interferarea cu capacitatea virusului de a pătrunde în celule. Proteina de vârf a neutralizat virusul cu o potență similară sau mai mare decât tratamentele cu anticorpi cu statut de autorizare de utilizare de urgență de la U.S. Food and Drug Administration (FDA). De asemenea, proteina de vârf a neutralizat, în special, toate variantele SARS-CoV-2 testate, lucru pe care mulți anticorpi clinici nu l-au făcut, informează sciencedaily.

Când cercetătorii au administrat șoarecilor tratamentul sub formă de spray nazal, aceștia au descoperit că cele mai bune dintre aceste proteine ​​antivirale au redus simptomele infecției sau chiar au prevenit infecția.

Descoperirile au fost publicate în data de 12 aprilie în revista Science Translational Medicine.

Lucrarea a fost condusă de prof. Michael Jewett din Northwestern, prof. David Baker și prof. David Veesler de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington și de prof. Michael S. Diamond de la Universitatea Washington.

Pentru început, echipa a folosit supercomputere pentru a proiecta proteine ​​care s-ar putea lipi de locurile vulnerabile de pe suprafața noului coronavirus, țintind proteina spike. Această lucrare a fost raportată inițial în 2020 în revista Science.

În noua lucrare, echipa a reproiectat proteinele, numite minileanți, pentru a le face și mai puternice. Minileanții se leagă simultan de trei locuri, ceea ce face ca medicamentul să fie mai puțin probabil să se detașeze.

”Proteina spike a SARS-CoV-2 are trei domenii de legare, iar terapiile cu anticorpi comune pot bloca doar unul”, a spus Jewett.

”Interacțiunea dintre proteina spike și antiviral este printre cele mai strânse interacțiuni cunoscute în biologie. Când punem proteina spike și medicamentul nostru antiviral într-o eprubetă împreună timp de o săptămână, ele au rămas conectați și nu s-au destrămat niciodată”, a mai spus Jewett, profesor de inginerie chimică și biologică la Școala de Inginerie McCormick din Northwestern și director al Centrului pentru Biologie Sintetică din Northwestern.

Pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 a suferit mutații pentru a crea noi variante, unele tratamente au devenit mai puțin eficiente în combaterea virusului în continuă evoluție. Chiar luna trecută, FDA a întrerupt mai multe tratamente cu anticorpi monoclonali, de exemplu, din cauza eșecului lor împotriva subvariantei BA.2 Omicron.

Spre deosebire de aceste tratamente cu anticorpi, care nu au reușit să neutralizeze Omicronul, noii minileanți și-au menținut potența împotriva variantei Omicron de îngrijorare. Prin blocarea proteinei spike a virusului, noul antiviral îl împiedică să se lege de receptorul uman al enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2), care este punctul de intrare pentru infectarea organismului. Deoarece noul coronavirus și variantele sale mutante nu pot infecta organismul fără a se lega de receptorul ACE2, antiviralul ar trebui să funcționeze și împotriva variantelor viitoare.

Spre deosebire de anticorpii monoclonali, care sunt obținuți prin clonarea și cultivarea celulelor vii de mamifere, noul tratament antiviral este produs pe scară largă în microorganisme precum E. coli, făcându-le mai rentabile la fabricare. Nu numai că noua terapie este stabilă la căldură ridicată, ceea ce ar putea eficientiza și mai mult producția și ar putea scădea costul bunurilor pentru dezvoltarea clinică, dar este, de asemenea, promițătoare pentru a fi autoadministrată ca spray nazal unic, potrivit sursei citate.

Cercetătorii cred că ar putea fi disponibil la farmacie și utilizat ca măsură preventivă pentru tratarea infecțiilor.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.