SRATI: Contenţionarea pacientului, mecanică sau medicamentoasă, este recomandată atât internaţional, cât şi în România

Contenţionarea (limitarea mobilităţii) pacientului – mecanică (prin legare) şi/sau medicamentoasă (sedare) – reprezintă un procedeu recunoscut, recomandat şi legiferat atât la nivel internaţional, cât şi în România, precizează, vineri, într-un comunicat de presă, Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI).

„Referitor la dezbaterile apărute în spaţiul public în legătură cu situaţia din Secţia ATI-COVID Sibiu, dorim să facem următoarele precizări: contenţionarea (limitarea mobilităţii) pacientului mecanică (prin legare) şi/sau medicamentoasă (sedare) sunt procedee recunoscute, recomandate şi legiferate atât la nivel internaţional, cât şi în România, iar statisticile arată că între 50% şi 90% dintre pacienţi sunt imobilizaţi prin cel puţin una dintre metode în cursul sejurului la terapie intensivă. Utilizarea acestor procedee urmăreşte limitarea mişcărilor pacienţilor cu delir organic sau toxic care le pot produce leziuni involuntare, le pot agrava patologia sau cauza daune colaterale”, afirmă SRATI, într-un comunicat de presă.

Potrivit reprezentanţilor SRATI, aceste proceduri se efectuează la indicaţia unui medic, cu mijloace „dedicate”, care să limiteze disconfortul sau leziunile suplimentare, iar rudele pacienţilor trebuie să fie informate cu privire la scopul, modul de aplicare şi beneficiile metodei. De mai mult de un an de zile, personalul secțiilor ATI (medici, asistente, infirmiere etc.) duce greul luptei cu pandemia COVID-19 si îngrijește zilnic, cu abnegație și onestitate, în condiții dificile din punct de vedere fizic și psihic, cei mai gravi și mai vulnerabili pacienți, stare de fapt documentată jurnalistic onest de nenumărate ori.

„Afirmaţiile conform cărora numai în România se aplică proceduri de contenţionare sunt mincinoase, fiind făcute fie cu bună ştiinţă, fie cu deplină ignoranţă. (…) Deşi România este pe ultimul loc în Europa în ce priveşte procentul din PIB alocat sănătăţii şi numărul de medici raportat la populaţie, ţara noastră se regăseşte în treimea superioară a ţărilor europene cu cea mai mică mortalitate la milionul de locuitori în cursul pandemiei COVID-19, performanţă care se datorează şi dedicaţiei profesioniştilor din ATI. Cu toate acestea, a fost suficient ca o persoană cu instrucţie, experienţă medicală şi credibilitate foarte limitate să lanseze nişte acuzaţii grave, dar nemaiauzite, puţin plauzibile, total neverificate, pentru ca multe canale mass-media să le preia şi să se lanseze într-o campanie virulentă de acuzaţii la adresa colegilor de la ATI Sibiu şi a medicilor din România în general”, potrivit sursei citate.

„Categorisirea unor persoane sau grupuri de persone ca fiind sigur vinovate de fapte abominabile, de asociere în scop criminal, precum şi instigarea populaţiei împotriva unui grup profesional, ameninţările cu expulzarea sau chiar cu moartea a unor colegi sunt metode josnice de intimidare şi culpabilizare la care instituţiile statului nu pot rămâne insensibile. (…) Cerem ferm stoparea acestei campanii, în paralel cu continuarea cercetărilor pentru stabilirea adevărului. Alături de întreaga societate românească, condamnăm orice abuz sau comportament inadecvat din spitale, care fac rău atât pacienţilor cât şi personalului medical onest şi dedicat. Considerăm însă inacceptabilă judecarea şi execuţia publică, cu cruzime şi vulgaritate, a unor oameni, exclusiv pe baza unor alegaţii şi fără a aştepta stabilirea adevărului”, se mai arată în comunicat.

Potrivit SRAT, pentru „covârşitoarea majoritate” a personalului medical, „alinarea suferinţei şi salvarea vieţii pacienţilor noştri reprezintă principala motivaţie pentru care practicăm această profesie”. Totodată, SRATI face apel la echilibru, responsabilitate, respect şi dialog deschis, critic şi constructiv, „în interesul tuturor”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.