SRDNBM: Direcții strategice în managementul diabetului

„Un pas important în lupta cu diabetul zaharat ține de depistarea precoce a afecțiunii, cu atât mai mult cu cât suntem siguri ca avem foarte multe persoane cu diabet zaharat care nu au fost diagnosticate, care nu știu că au boala. Sau știu că o au, dar nu o tratează”, declară prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM), cu prilejul Cursului SRDNBM desfășurat sâmbătă, 27 octombrie, la Oradea. Acesta este primul curs al SRDNBM care se desfășoară sub noua platformă-program a Societății, care are ca direcții strategice: dezvoltare durabilă – educație – colaborare – diabet 360.

 

Diagnostic, tratament, educație

 

Următorul pas după depistarea afecțiunii ține de tratamentul corect și modern al diabetului zaharat. „Dacă vorbim despre managementul diabetului zaharat de tip II, dar si de tip I, în România sunt disponibile toate clasele de medicamente antidiabetice insulinice și non-insulinice existente la nivel mondial. Tot ce avem de făcut este să elaborăm protocoale de tratament pe baze științifice, nu economice, care să ne permită utilizarea corectă în practică a acestor medicamente”, explică Romulus Timar, coordonatorul cursului.

Un alt pas important pe care îl avem de făcut ține de măsurile de educație a pacienților cu diabet zaharat, dar și a medicilor. În acest sens, SRDNBM dorește să se implice în acțiuni de prevenție și de educare în domeniul diabetului. „Dorim să dezvoltăm o colaborare cât mai bună cu specialiștii din diabet și din alte discipline, cu pacienții și cu autoritățile. Factorii de răspundere din domeniul sănătății trebuie să cunoască importanța acestei patologii”, concluzionează președintele SRDNBM

„Sperăm ca acest curs să reprezinte un punct de progres în domeniul educației în diabetologie”, declară prof. dr. Amorin Popa, coordonator local al manifestării științifice.

„Avem mulți specialiști, mulți medici diabetologi, dar și mulți pacienți. Civilizația, din păcate, a dus la o creștere a incidenței cancerului, a obezității și a diabetului în populație. Noi, la chirurgie, ne confruntăm cu cazuri de picior diabetic la pacienți care nu știau că au diabet”, arată prof. dr. Adrian Maghiar, decanul Facultății de Medicină a Universității din Oradea, gazdă a evenimentului.

 

Progrese în diabetologie

 

Cursul SRDNBM de la Oradea se adresează medicilor specialiști, primari și rezidenți din diabet, medicină de familie, cardiologie, medicină internă, nefrologie, oftalmologie, endocrinologie, neurologie și chirurgie. Manifestarea își propune să ofere medicilor informații de actualitate cu privire la prevenția, depistarea precoce și tratamentul diabetului și al complicațiilor bolilor metabolice și de nutriție, având ca obiectiv sprijinirea educației medicale continue a profesioniștilor implicați în îngrijirea persoanelor cu diabet.

În cadrul manifestării, lectori români din domeniul diabetologiei și din domenii conexe vor fi prezenți cu teme de actualitate și prezentări de cazuri clinice, care vor fi discutate împreună cu participanții. Aproximativ o sută de medici participă la Cursul SRDNBM de la Oradea.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.