SRE, în contextul Zilei Internaționale de Conștientizare a Acromegaliei: Diagnosticarea precoce a acromegaliei, esențială pentru un tratament eficient

Diagnosticarea precoce a acromegaliei este esențială pentru un tratament eficient și pentru a reduce riscul de apariție a complicațiilor și a comorbidităților. Acesta este mesajul Societății Române de Endocrinologie în contextul Zilei Internaționale de Conștientizare a Acromegaliei, marcată luni, 1 noiembrie.

Acromegalia este o boală endocrină cu o prevalență, potrivit estimărilor, de până la 13,7 din 100.000 de persoane, potrivit www.ncbi.nlm.nih.gov, provocată de producția excesivă de hormon de creștere după finalizarea pubertății și închiderea cartilajelor de creștere.

Cea mai frecventă cauză  a acestei producții excesive de hormon de creștere este prezența unei tumori benigne la nivelul glandei hipofize, situată la baza creierului. Acest exces duce, la rândul său, la o mărire a producției factorului de creștere de tip insulinic-I (IGF-I) în ficat și împreună determină creșterea diverselor țesuturi ale organismului.

În cazuri foarte rare, GHRH (hormonul de stimulare al hormonului de creștere) care stimulează glanda hipofiză să producă mai mult hormon de creștere poate fi produs de tumori non-hipofizare din alte părți ale organismului.

”Este important ca acromegalia să fie diagnosticată într-un stadiu cât mai precoce, pentru că astfel evoluția bolii poate fi mai bine controlată. Cu cât acest control este mai bun, cu atât calitatea vieții pacienților noștri este îmbunătățită, iar comorbiditățile sunt reduse. Din păcate, însă, de cele mai multe ori pacienții se prezintă târziu la medicul endocrinolog, astfel că diagnosticul se pune uneori și după 10 ani sau chiar mai mult de evoluție, din cauză că debutul bolii este insidios, evoluția este lentă și, cel puțin la început, semnele și simptomele pot să fie nespecifice. De aceea este important ca populația să afle despre acromegalie, să înțeleagă semnele și să se prezinte cât mai repede la medic”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie.

Semnele și simptomele acromegaliei

  • La începutul bolii apar stări de oboseală, dureri articulare, dureri de cap (cefalee), tulburări ale somnului cu sforăit excesiv.
  • Nu se modifică înălțimea pacientului, dar apare creșterea în dimensiuni a oaselor feței (oasele nasului, frunții, bărbiei), mâinilor și picioarelor.
  • Degetele devin mai groase, pacienții sunt nevoiți să își schimbe numărul la pantofi, inelele, verigheta, etc.
  • Tegumentele sunt mai groase, pacienții transpiră mai mult decât de obicei.
  • Urechile, limba, buzele cresc în dimensiuni, vocea devine mai îngroșată.
  • Pot apărea tulburări de vedere, dereglări ale ciclului menstrual la femei și tulburări de erecție la bărbați.

Modificările fizice cauzate de acest exces hormonal se instalează treptat, ceea ce poate întârzia diagnosticarea și cu câțiva ani.

Diagnosticarea acromegaliei

Testele de diagnostic includ măsurarea hormonului de creștere (GH), al IGF-I și testul de supresie a hormonului de creștere, iar pentru a confirma diagnosticul, trebuie efectuat și un examen RMN hipofizar pentru a identifica și localiza tumorile hipofizare.

Tratament și provocări

După diagnostic, tratamentul se concentrează pe reducerea producției de hormon de creștere, chirurgia fiind de cele mai multe ori prima opțiune.

Tratamentul medicamentos este în general a doua opțiune terapeutică recomandată pacienților la care intervenția chirurgicală nu a fost curativă. Uneori, medicamentele sunt, de asemenea, oferite ca parte a unui regim pe termen lung, împreună cu iradierea hipofizară pentru a asigura controlul bolii.

Complicații

Diagnosticul acromegaliei poate fi întârziat cu patru până la zece ani. Prin urmare, mulți pacienți prezintă comorbidități multiple în momentul diagnosticului, cele mai grave fiind diabetul zaharat secundar, hipertensiunea arterială, sindromul de apnee de somn, riscul crescut de boli cardiovasculare, polipii colonici, artroze, sindromul de tunel carpian.

Registrul național de acromegalie

Societatea Română de Endocrinologie a lansat anul acesta Registrul Național de Acromegalie, primul registru din zona bolilor endocrine din România. Astfel, a fost creată o platformă informatică  unde se încarcă principalele date clinice și de laborator, în dinamică, ale pacienților români cu acromegalie. În felul acesta, România se alătură celorlalte țari europene cu registre de acromegalie.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.