SRE organizează proiectul ”TIROIDA – 7 ZILE DE DEZBATERE”, pentru a marca Săptămâna Internațională de Conștientizare asupra Tiroidei

Ziua Mondială a Tiroidei, marcată în fiecare an pe 25 mai, dă startul Săptămânii Internaționale de Conștientizare asupra Tiroidei, ce durează până la 31 mai.

Săptămâna Internațională a Tiroidei, marcată de 13 ani, își propune să aducă în prim-plan informații privind afecțiunile glandei tiroide și provocările cu care se confruntă persoanele care suferă de aceste afecțiuni.

Demersul, inițiat de Thyroid Federation International, este susținut de societăți medicale din Europa, inclusiv România, America Latină, Asia, Canada și Statele Unite.

Anul acesta, pentru a marca Săptămâna Internațională de Conștientizare asupra Tiroidei, Societatea Română de Endocrinologie organizează proiectul TIROIDA – 7 ZILE DE DEZBATERE, ce va include câte o emisiune zilnică, informativ-educativă, privind afecțiunile acestei glande.

”Scopul acestei Zile Mondiale a Tiroidei este tocmai de a arăta importanța diagnosticului precoce și la timp al unei suferințe tiroidiene, de a sublinia importanța tratamentului rapid și performant al afecțiunilor acestei glande endocrine și nu în ultimul rând, de a atrage atenția asupra importanței profilaxiei în patologia tiroidiană. Iar pacienților care suferă de afecțiuni tiroidiene le transmit că endocrinologii din România sunt partenerii lor și îi îndemn să apeleze cu încredere la acești specialiști extrem de bine pregătiți”, a declarat Prof. Dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie.

Cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide sunt: hipertiroidismul (creșterea anormală a activității glandei tiroide), hipotiroidismul (scăderea anormală a activității glandei tiroide), tiroiditele (afecțiuni caracterizate prin inflamația de diferite cauze a tiroidei) și cancerul tiroidian.

O meta-analiză publicată în 2014 estimează pentru Europa o prevalență de 6,71% pentru afecțiunile nediagnosticate ale glandei tiroide, adică aproximativ jumătate din totalul bolilor tiroidei. 80% dintre aceste afecțiuni nediagnosticate se află în stadiul subclinic, fiind posibilă depistarea lor doar prin analize de laborator și/sau evaluări imagistice.

În România, în 2016 s-au înregistrat 83.413 cazuri noi de afecțiuni ale glandei tiroide, de două ori mai mult decât în anul 2010. Dintre acestea, 12.577 au fost cazuri noi de hipotiroidie şi 9.575 au fost cazuri noi de hipertiroidie. În 86% din cazuri pacienții au fost femei.

În multe cazuri, simptomele afecțiunilor tiroidiene pot fi confundate cu efectele unui stil de viață dezorganizat, motiv pentru care pacienții întârzie prezentarea la medic.

Semnele și simptomele problemelor endocrine includ, dar nu sunt limitate la:

  • Fluctuaţii ale greutăţii, tulburari de tranzit intestinal;
  • Oboseală cronică (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoţită de dureri ale muşchilor, migrene şi probleme ale digestiei);
  • La femei, ciclu menstrual neregulat şi scăderea libidoului;
  • Depresie/ iritabilitate
  • Somnolență/insomnii
  • Palpitații

Nediagnosticate, bolile tiroidiene pot cauza complicații grave. Atât producţia scăzută de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cât şi cea ridicată (hipertiroidia) afectează în primul rând metabolismul pacientului. De aceea, afecţiunile tiroidiene cauzează cel mai des  boli ale sistemului cardiovascular (ateroscleroza, fibrilație atrială, insuficiență cardiacă) şi duc la mărirea riscului de deces cardiovascular. De asemenea, şi unele tulburări psihice sunt asociate cu bolile endocrine.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.