Stare de alertă epidemică privind gripa: Măsuri recomandate pentru populație, în școli și în unitățile sanitare

Ministerul Sănătății a emis, joi, mai multe recomandări privind măsurile de protecție la nivelul populației generale, în școli, în unitățile sanitare și la locul de muncă, în contextul numărului crescut de cazuri de infecţii respiratorii şi gripă.

„Sunt măsuri recomandate, le cunoaşteţi deja din pandemie, nu sunt diferite pentru că discutăm tot de o viroză respiratorie: evitarea aglomeraţiilor şi, eventual, purtarea măştii de protecţie în spaţiile închise aglomerate, menţinerea igienei adecvate, cu grijă atunci când strănutăm. Consultarea medicului de familie mi se pare o recomandare foarte importantă. Este un lucru foarte important consultarea medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru a stabili indicaţiile terapeutice, izolarea la domiciliu şi eventualele investigaţii suplimentare, consultarea centrelor de evaluare care sunt funcţionale sau a centrelor de permanenţă unde funcţionează medici de familie, organizate la nivelul fiecărui judeţ, şi continuarea vaccinării antigripale mai este recomandată, una, două săptămâni în această perioadă”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexanxdru Rafila, într-o conferință de presă.

Măsuri recomandate la nivelul populației generale

 • Evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție
 • Menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului
 • Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință
 • Consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare
 • Consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean
 • Continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, bolnavii cronici.

Ministrul a recomandat efectuarea triajului în şcoli, utilizarea măştii de protecţie, informarea părinţilor şi aparţinătorilor legali privind semne şi simptome de infecţii respiratorii, asigurarea materialelor necesare dezinfecţiei periodice a mâinilor şi a suprafeţelor, aerisirea periodică.

Măsuri recomandate în unitățile școlare

 • Realizarea triajului zilnic
 • Utilizarea măștii de protecție de către cadrele didactice și, eventual, de către copii
 • Informarea părinților și aparținătorilor legali privind semnele și simptomele de infecții respiratorii
 • Asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și a suprafețelor
 • Aerisirea periodică a încăperilor
 • Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință

„La nivelul angajatorilor, recomandări asemănătoare: evitarea aglomerărilor în spaţiile de lucru, utilizarea măştii de protecţie dacă aglomeraţia nu poate fi evitată, încurajarea vaccinării antigripale şi, de asemenea, realizarea unui triaj epidemiologic”, a precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafla.

Măsuri recomandate angajaților la locul de muncă

 • Evitarea aglomerărilor în spatiile de lucru, acolo unde este posibil
 • Utilizarea măștii de protecție, dacă aglomerația nu poate fi evitată
 • Încurajarea vaccinării antigripale a personalului
 • Realizarea unui triaj epidemiologic zilnic si recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie

Pentru unităţile sanitare, măsurile se iau prin decizie a managerului, după consultarea cu Direcţia de sănătate publică.

Măsuri recomandate la nivelul unităților sanitare

 • Realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personal, cu recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor cu simptome respiratorii
 • Purtarea echipamentului de protecție (măști, mănuși, halate) de către personalul medical și alte persoane care intră în contact cu pacienții
 • Adaptarea programului de vizită al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice, pe baza analizei de risc efectuate de către DSP
 • Asigurarea stocurilor de antivirale, în special de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute
 • Instituirea terapiei antivirale specifice imediat după internare la pacienții care prezintă simptome specific cu gripei
 • Continuarea vaccinării antigripale a personalului medico-sanitar și auxiliar
 • Refacerea, după caz, a stocurilor de echipamente de protecție, antiseptice și dezinfectante
 • Respectarea protocoalelor de management al cazului de gripă, al contacților și al focarelor de îmbolnăvire

„Măsurile recomandate la nivelul unităţilor sanitare, dar, aici, decizia este a managerului, după consultarea cu Direcţiile de sănătate publică. Este un lucru extrem de important, ele sunt recomandate, dar, mai mult, după consultarea cu DSP-urile, managerul poate lua şi are dreptul legal de a lua decizia ca aceste măsuri să fie impuse: realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personal şi izolarea voluntară la domiciliu, purtarea echipamentului de protecţie pentru personalul medical sau pentru alte persoane, orice alte persoane care vin în contact cu pacienţii. Un lucru despre care s-a tot discutat în ultima vreme şi care acum are o particularitate – adaptarea programului de vizită al aparţinătorilor pentru pacienţii internaţi, pe baza analizei de risc efectuate de DSP, care înseamnă limitarea programului de vizite ca şi durată sau pentru anumite secţii, unde există pacienţi cu risc înalt, în cazul în care sunt infectaţi, chiar aceste vizite să poate să fie sistate”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Ministrul a afirmat că a discutat cu reprezentanţii Direcţiilor de sănătate publică ca spitalele din jurisdicţie să asigure, acolo unde se tratează pacienţi cu viroze respiratorii, stocurile de medicamente antivirale.

„De asemenea, instituirea terapiei antivirale specifice după internare la pacienţii care prezintă simptome specifice gripei, continuarea vaccinării antigripale şi, bineînţeles, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi antiseptice sau dezinfectante din spitale. Trebuie toate să existe în cantităţi suficiente, iar managementul cazului de gripă, al contacţilor şi al focarelor beneficiază de un protocol pe care îl readucem în atenţia cadrelor medicale care lucrează în aceste unităţi”, a mai spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

România se află în stare de alertă epidemiologică în contextul creşterii numărului de infecţii respiratorii şi a cazurilor de gripă confirmate clinic, a declarat, joi, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, precizând că nu declară epidemie, întrucât ar presupune revenirea la „anumite restricţii”, cum au fost cele din perioada pandemiei cu noul coronavirus.

Vârful sezonului gripal în România ar putea fi atins în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, a mai spus ministrul Sănătății.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.