Statele membre ale Uniunii Europene vor putea incepe ‘începe în aceeaşi zi” campaniile de vaccinare anti-COVID-19. Anunțul oficialilor

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a anunţat, miercuri, în Parleamnetul European, că cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor putea ”începe în aceeaşi zi” campaniile de vaccinare anti-COVID-19, imediat după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va notifica oficial autorizarea vaccinului dezvoltat de Pfizer/BioNTech, transmite AFP.

”În sfârşit, de acum într-o săptămână, primul vaccin va fi autorizat, aşadar vaccinările vor putea începe imediat (…) Este o sarcină imensă”, a declarat şefa executivului UE.

”Să începem, deci, cât mai curând posibil această (campanie de) vaccinare toţi împreună în 27, cu un debut în aceeaşi zi”, a pledat ea.

Într-un interviu, apărut miercuri în cotidianul italian La Repubblica şi citat de Dpa, Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a spus că ”vaccinul va fi un cadou de Crăciun pentru toţi cetăţenii continentului nostru”.

EMA a anunţat, marţi, că va lua pe 21 decembrie o decizie cu privire la autorizarea vaccinului Pfizer/BioNTech, cu opt zile mai devreme decât era planificat.

După autorizarea de către EMA, Comisia Europeană va lucra cu ”viteză supersonică” pentru a da propria aprobare vaccinului, ceea ce ar putea interveni în termen de două zile, a explicat Schinas.

‘Vom face în două zile o muncă ce durează în mod normal două luni’, a spus el, menţionând că aceasta va permite ţărilor UE să înceapă vaccinările în jurul datei de 26 decembrie.

Italia, Germania, Franţa, Spania, Belgia, Olanda, Luxemburg şi Elveţia au anunţat marţi că îşi vor coordona lansarea programelor de vaccinare.

Potrivit lui Schinas, Comisia va lansa o campanie de informare a publicului în sprijinul programelor de vaccinare, el declarându-se dispus să se implice personal în convingerea scepticilor.

‘Am avut COVID în octombrie. Dacă cineva nu crede în virus, trimiteţi-l la mine şi îi vor spune ce înseamnă să lupţi din greu împotriva acestei boli de pe un pat din spital’, a afirmat Schinas, în interviu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.