Nu există nicio justificare medicală pentru care pacienții seropozitivi nu ar trebui să primească tratamentul oncologic optim. Acestea sunt concluziile unui studiu publicat la 25 februarie în revista Cancer, jurnalul Societății oncologice americane.
O țară cu o prevalență crescută a cancerului de col uterin și a infecției cu HIV
Un studiu prospectiv a fost realizat în Botswana, unde prevalența infecției cu HIV la tinerele femei depășește 34%. Totodată, în țările Africii sub-sahariene, cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate printr-o boală oncologică la femei. Riscul de a dezvolta cancer de col uterin este mai mare la femeile HIV-pozitive față de populația generală.
Studiul și-a propus să identifice factorii predictivi pentru inițierea terapiei curative – o combinație de chimio- și radioterapie – la femeile din Botswana, în condițiile în condițiile unor resurse sanitare limitate și a unei prevalențe crescute a infecției cu HIV în populația generală. Mai precis, studiul și-a propus să verifice dacă statusul HIV-pozitiv împiedică sau nu inițierea tratamentului oncologic în statul african.
Rezultatele studiului prospectiv recent publicat au arătat că inițierea tratamentului oncologic curativ nu depinde de statusul seropozitiv al pacientelor în statul african. Femeile au avut acces echitabil la tratament, indiferent de prezența sau absența infecției cu HIV. Mai mult, femeile seropozitive care au primit tratamentul oncologic au avut rate similare de succes și de supraviețuire după doi ani ca femeile seronegative tratate oncologic.
Un exemplu demn de urmat
Rezultatele sunt surprinzătoare, dar și îmbucurătoare, spun autorii. În majoritatea statelor lumii unde prevalența infecției HIV este scăzută, mulți pacienți seropozitivi nu sunt tratați optim atunci când sunt diagnosticați cu o boală neoplazică. Mulți medici cred că statusul seropozitiv reprezintă o contraindicație pentru un tratament oncologic intensiv. În plus, pacienții seropozitivi sunt excluși de la studiile clinice oncologice.
Rezultatele studiului realizat în Botswana contrazic aceste opinii. Un pacient seropozitiv aflat sub tratament antiretroviral optim are viremie nedetectabilă și un sistem imun competent, care poate face față cu succes tratamentului oncologic, spun autorii studiului.
Implicații pentru restul lumii
Studiul a fost însoțit de un editorial semnat de dr. Richard Little, din partea National Cancer Institute. Acesta a arătat că rezultatele acestui studiu pot avea repercusiuni importante pentru felul în care pacienții seropozitivi sunt tratați oncologic în toate statele lumii, nu doar în Africa. În această situație, Botswana este un exemplu de urmat, crede medicul american.
„Cred că acest studiu oferă un exemplu important despre modul în care disparitățile privind accesul la tratament pot fi reduse, atât în tratamentul oncologic, cât și în tratamentul pacienților seropozitivi. Sper că abordarea globală a cancerului asociat infecției cu HIV ar putea fi într-o zi ca în Botswana”, a declarat medicul.
„Atunci când pacienții seropozitivi primesc acces rapid la tratamente antiretrovirale moderne, dacă vor fi diagnosticați cu o boală neoplazică, vor putea fi tratați cu cele mai performante tratamente oncologice și vor avea rezultate similare celor obținute de pacienții seronegativi. Acesta este mesajul simplu pe care acest studiu îl transmite”, spune Richard Little în editorialul care însoțește studiul.