Inovația în chirurgia oncologică – trecerea de la operații clasice la telechirurgie

Ce presupune racordarea României la progres, tehnologie înaltă și la performanț...

(P) Mecanisme de reglementare pentru autorizarea prioritară a medicamentelor inovatoarea, fără alternativă terapeutică

Agenția Europeana a Medicamentului - European Medicines Agency (EMA) face toate demersu...

Dezvoltarea sectorului de îngrijiri paliative în România, un pas spre normalitate

În lanțul complex al abordării pacientului oncologic și nu numai, de la diagnostic la t...

Strategia de resurse umane în sistemul medical

Există doi piloni esențiali în sistemul sanitar: unul este infrastructura, celălalt est...

Oncologia românească, realități și perspective

Dacă discutăm despre realități în oncologia românească, o certitudine este că România a...

Deblocarea programului de transplant pulmonar – reacții și mesaje ale autorităților și reprezentanților pacienților

Deblocarea programului de transplant pulmonar – reacții și mesaje ale autorităților și reprezentanților pacienților
Share pe Facebook

Sursă foto: Shutterstock

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat că Spitalul Sfânta Maria din Capitală a fost inclus în Programul Național de Transplant Pulmonar, programul fiind astfel deblocat. În cadrul unității medicale se vor realiza operații de transplant pulmonar, în urma aprobării ordinului în ședința de Guvern care va avea loc săptămâna aceasta și după apariția ordinului în Monitorul Oficial.

Reacțiile în urma acestui anunț nu au întârziat să apară, atât din partea reprezentanților pacienților, cât și din partea autorităților.

Astfel, conducerea Asociației Transplantaților din România a solicitat prioritizarea etapelor programului de transplant pulmonar, care să înceapă cu asigurarea monitorizării și tratării pacienților în stare post-transplant, pentru siguranța pacienților, dovedirea accesibilității pacienților la servicii medicale și alinierea la standarde europene.

În urma comunicării din 27 martie a Ministrului Sănătății, conform căreia acreditarea spitalului Sf. Maria a fost reevaluată, iar accesul la transplant și monitorizare se va face în paralel, în clinica AKH din Viena, pentru pacientii români, ATR își manifestă susținerea, conform unui comunicat de presă transmis de asociație.

În aceste condiții, Asociația Transplantaților din România mai subliniază importanța formulării unor măsuri de natură legislativă, medicală și de tratament care să-i asigure pacientului accesibilitate la servicii medicale, la monitorizare și la tratament și în cazul post-transplant, asociația înaintând ministerului propuneri în acest sens.

În ceea ce privește alocarea plămânilor de la pacienții români aflați în moarte cerebrală, în țară și către Eurotransplant, ATR susține că trebuie stabilite reguli clare și reglementate printr-un parteneriat, astfel încât și România să poată beneficia de ,,alocare transfrontalieră” de organe.

Reacții în urma deblocării programului de transplant pulmonar nu au întârziat să apară nici din partea Primăriei Municipiului București. Astfel, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei a declarat că activitatea de transplant nu a fost posibilă până acum din motive strict birocratice. „Municipalitatea, împreună cu Ministerul Sănătății, au investit, de-a lungul timpului, aproximativ 10 milioane de euro pentru finanțarea Clinicii de Transplant din cadrul Spitalului Sfânta Maria, astfel încât să se creeze, în premieră națională, condițiile pentru transplantul pulmonar. Apreciem toate colaborările cu spitalele din Europa, dar ne dorim ca și noi să avem în țară condiții ultramoderne în unitățile medicale. Mă bucur foarte mult că, în cel mai scurt timp, românii vor beneficia în București de o unitate medicală realizată la standarde europene și nu vor mai fi nevoiți să apeleze la clinici din străinătate pentru acest gen de transplant”, a declarat primarul general.

De asemenea, Primăria Municipiului București a transmis printr-un comunicat de presă faptul că în 2017 se va continua programul demarat în 2016 de dotare cu aparatură ultramodernă a celor 19 spitale și cabinetele școlare din capitală, în valoare de 15,5 milioane euro. Pentru investiții s-au prevazut 57 milioane euro, în care au fost incluse spitalele Gomoiu și Foișor, în valoare de 24 milioane de euro. Totodată, potrivit PMB, au fost prevăzute sumele necesare pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, la standarde europene, cu 2000 de paturi, investiție de aproximativ 300 de milioane de euro.

EDITORIALE

linie_analize

BREAKING NEWS în sănătate

BREAKING NEWS în sănătate

Crize, reclamații, arestări, scandaluri, înregistrări cu camera ascunsă, furtună pe Facebook. Din când în când, o premieră medicală ...

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitorului sau al telefonului mobil. O Românie medicală dincolo de...RECOMANDĂRILE REDACŢIEI

linie_interviuri

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de către ...

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Anul acesta a venit cu schimbări la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), modificări ce ar putea uşura sau îngreu...

Boala secolului trecut

Boala secolului trecut

Nu s-a scurs, încă, un sfert din acest secol și sunt mari șanse ca despr...

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a primi ultimile noutăți despre revistă.

 
banner SPG

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitoru...