Relația medic – sistem medical. Cantitate versus calitate

Medicina a fost inventată de către oameni, pentru oameni

Strategia de resurse umane în sistemul medical

Există doi piloni esențiali în sistemul sanitar: unul este infrastructura, celălalt est...

O strategie de sănătate eficientă necesită o abordare globală, la nivel social

Sistemul de sănătate din România nu este altceva decât o reflexie a societății în care...

Managementul cancerului. Ce știm? Ce putem? Cum putem face efectiv?

La ora actuală, când vorbim despre cancer, nu ne mai referim la o singură maladie. Noți...

Promovarea politicilor de sănătate, cu accent pe prevenție, trebuie să constituie prioritatea oricărui sistem de sănătate

Un sistem de sănătate eficient este un sistem în care profilaxia și educația pentru s...

Mai mulți specialiști din domeniul medical au constituit Coaliția „Solidari pentru Sănătate”

Mai mulți specialiști din domeniul medical au constituit Coaliția „Solidari pentru Sănătate”
Share pe Facebook

Medici și specialiști din domeniul medical au constituit, la 28 octombrie, Coaliția „Solidari pentru Sănătate”. Prin acest demers cadrele medicale doresc să atragă atenția clasei politice asupra situației cu care se confruntă sistemul naţional de asistenţă medicală primară.

Coaliția „Solidari pentru Sănătate” a decis să avertizeze, prin acțiuni de protest, actuala clasa politică, precum şi instituţiile responsabile, privind sustenabilitatea sistemului naţional de asistenţă medicală primară cu privire la situaţia de criză majoră prelungită în care se află acest segment de îngrijire a pacienţilor, se arată într-un comunicat de presă sosit pe adresa redacției noastre.

Potrivit documentului, în data de 2 noiembrie, la ora 11.00, Coaliția va organiza simultan, acțiuni de pichetare a sediilor județene ale Prefecturilor și Caselor de Asigurări de Sănătate, sediul Guvernului și sediul CNAS, precum și o conferință de presă în care se vor anunța protestele din medicina de familie din România.

În cadrul manifestărilor va fi depus și un memoriu în care se descriu solicitările Coaliției privind asistența medicală primară. La conferința de presă, președinții organizațiilor unite în Coaliție vor detalia solicitările depuse la sediile menționate, se mai arată în comunicatul de presă.
De asemenea, potrivit documentului, în data de 15 noiembrie, la București va avea loc un miting, în cadrul căruia, medicii și pacienții vor sublinia faptul că „în România nu se mai poate asigura asistența medicală primară în lipsa unor schimbări fundamentale care să asigure calitatea adecvată a actului medical”.

„În calitate de factori responsabili pentru apărarea dreptului pacienţilor noştri la sănătate, tragem cel mai sumbru şi urgent semnal pentru a salva ce se mai poate salva acum, în al paisprezecelea ceas, după 25 de ani de politici de sănătate din care pacientul lipseşte cu desăvârşire. Medicina de familie este pe cale să devină o raritate, plătită de stat cu cel mai mizerabil tarif, în condiţiile în care contribuţiile românilor au crescut an de an Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS)”, a declarat dr. Marina Pîrcălabu, președinte interimar FNPMF.

„Nu avem altă opţiune decât să luptăm împreună pentru salvarea accesului pacienţilor noştri la servicii medicale de bază şi facem pe această cale un ultim apel la adresa autorităţilor – Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii – de a interveni rapid şi eficient pentru restabilirea acestui drept fundamental al românilor”, a afirmat dr. Rodica Tănăsescu, Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

„Asistența medicală primară este esențială, medicii de familie reprezintă primul punct de interacțiune a pacienților cu sistemul medical. În același timp, dacă au condițiile necesare, pot asigura prevenția prin informarea corectă a pacienților. APAH-RO militează încă din 2009 pentru includerea markerilor virali în pachetul de analize gratuite prescrise de către medicii de familie pentru a simplifica diagnosticul și a preveni noile infectări”, a declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO.

Din Coaliția „Solidari pentru Sănătate” fac parte:
1. Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), reprezentată de dr. Rodica Tănăsescu, președinte;
2. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), reprezentată de dr. Marina Pîrcălabu, președinte interimar;
3. Salvați Copiii - România, reprezentată de Gabriela Alexandrescu;
4. Federația Asociațiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC), reprezentată de Cezar Irimia;
5. Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), reprezentată de Rozalina Elena Lapadatu, președinte;
6. Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP), reprezentată de Vasile Barbu, președinte;
7. Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România (APAN), reprezentată de Dragoș Popescu, președinte;
8. Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), reprezentată de Marinela Debu, președinte;
9. Asociația „Mame pentru mame”, reprezentată de Ana Măiță, președinte.

Demersul este susținut și de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), se mai arată în comunicatul de presă.

 

EDITORIALE

linie_analize

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de cătr...

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitorului sau al telefonului mobil. O Românie medicală dincolo de...RECOMANDĂRILE REDACŢIEI

linie_interviuri

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de către ...

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Anul acesta a venit cu schimbări la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), modificări ce ar putea uşura sau îngreu...

Boala secolului trecut

Boala secolului trecut

Nu s-a scurs, încă, un sfert din acest secol și sunt mari șanse ca despr...

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a primi ultimile noutăți despre revistă.

 
banner SPG

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitoru...