Strategia de resurse umane în sistemul medical

Există doi piloni esențiali în sistemul sanitar: unul este infrastructura, celălalt est...

Raportul direct proporțional între un sistem de sănătate ,,sănătos” și profesioniști

Nevoia de sănătate a populației, baza reformei sistemului sanitar românesc

Abordarea integrată a patologiei oncologice – provocări și soluții

O regulă ce caracterizează sistemul medical actual este că, odată cu schimbarea guverne...

Reforma sistemului de sănătate românesc, între lipsa unei viziuni și lipsa finanțării

De cele mai multe ori, problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate din Români...

Cât cheltuie sistemul de sănătate din România cu cele 62 de amputații zilnice, la persoane cu diabet?

Care sunt implicațiile sociale și economice ale amputațiilor? ...

S-a înființat Societatea Română de Transplant Medular!

S-a înființat Societatea Română de Transplant Medular!
Share pe Facebook

Necesitatea dezvoltării activităţii de transplant medular în bolile hematologice şi nehematologie, în sistemul de sănătate din ţara noastră, în contextul în care acest tip de transplant reprezintă o şansă la viaţă pentru persoanele cu afecţiuni din sfera hematologică, dar şi nehematologică, a condus la înfiinţarea Societăţii Române de Transplant Medular (SRTM) – entitate care dă posibilitatea actualilor şi viitorilor specialişti să creeze o comunitate şi sub umbrela căreia se află toate centrele de transplant medular din ţară.

Organizaţia îşi propune, printre altele, să realizeze şi să coordoneze cercetarea ştiinţifică în acest domeniu medical, la nivel national, prin formarea profesională continuă, dar și să asigurare activitatea de supervizare pentru tehnicile de transplant medular și de celule stem.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, reprezentanții societății au în plan elaborarea unor programe curriculare care privesc formarea şi dezvoltarea profesională continuă în domeniu; crearea la nivel național micro-centre de resurse, informare, cercetare şi instruire pentru personalul implicat în domeniu; colaborarea cu instituţiile guvernamentale şi neguvernamentale româneşti şi organizaţii internaţionale și derularea proiectelor de informare pentru creșterea gradului de conștientizare, în rândul publicului larg a tematicii transplantului medular în contextul național.

„În cadrul Societăţii Române de Transplant Medular ne propunem să venim în sprijinul bolnavilor care au nevoie de acest tip de transplant, prin susținerea dezvoltării acestor proceduri în România, asigurând, prin membrii Societății, expertiza necesară extinderii activității de transplant medular. Ne dorim să creăm un cadru de cercetare științifică în domeniu, precum și de formare profesională continuă, care să le faciliteze profesioniștilor implicați în realizarea transplantului medular accesul la cele mai noi informații, pentru îmbunătățirea permanentă a practicii clinice. De aceea, Societatea vizează stabilirea de parteneriate cu organizațiile și instituțiile naționale și internaţionale active în această zonă medicală, pentru a aduce la cunoştinţa medicilor români progresele din domeniu. Ne bazăm pe o colaborare fructuoasă cu autorităţile din sistemul de sănătate în demararea unor strategii şi programe naţionale de sprijinire a activităţilor de transplant medular”, a declarat Conf. dr. Alina Tănase, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular.

În România, transplantul medular se efectuează momentan în patru centre principale și anume în Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Spitalul Clinic Colțea.

Anual, aproximativ 3 din 100.000 de persoane diagnosticate cu boli hematologice maligne au nevoie de transplant medular cu celule stem hematopoietice, potrivit datelor Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din anul 2015.

Conform datelor Agenției Naționale de Transplant, în țara noastră erau realizate 237 de transplanturi de celule stem hematopoietice în anul 2015. Aceste intervenții erau realizate pentru tratarea mielomului multiplu, a limfomului Hodgkin, a limfomului non-Hodgkin, a leucemiei acute mieloide sau a leucemiei acute limfoblastice.

În plus, datele Societății Europene de Transplant de Sânge și Măduvă referitoare la numărul transplantelor medulare efectuate în țara noastră indică România ca fiind în topul statelor cu salturi mari în această privință. Cu toate acestea, activitatea de transplant medular din țara noastră rămâne redusă comparativ cu Franța, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie sau Polonia, se mai indică în aceleași statistici ale societății europene.

Mai multe informații despre Societatea Română de Transplant Medular găsiți pe site-ul: http://transplantmedular.ro/

EDITORIALE

linie_analize

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de cătr...

Breaking News-uri încă din anii 90: cine le-a văzut, auzit, ce s-a schimbat?!

Breaking News-uri
încă din anii 90:
cine le-a văzut, auzit,
ce s-a schimbat?!

O scurtă incursiune în evenimentele care au dat breaking news-uri în sănătatea românească

După 1989, pri...RECOMANDĂRILE REDACŢIEI

linie_interviuri

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de către ...

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Anul acesta a venit cu schimbări la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), modificări ce ar putea uşura sau îngreu...

Boala secolului trecut

Boala secolului trecut

Nu s-a scurs, încă, un sfert din acest secol și sunt mari șanse ca despr...

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a primi ultimile noutăți despre revistă.

 
banner SPG

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitoru...