Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare ar putea fi aprobată în aprilie, anunță Ministrul Sănătății

Ministerul Sănătății este în faza finală a pregătirii Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare, un document crucial pentru reformarea și îmbunătățirea politicilor în domeniul sănătății. Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, a declarat că strategia ar putea fi aprobată oficial în luna aprilie.

„Şi ne găsim, într-adevăr, într-un moment în care această strategie să fie adoptată de către Guvernul României. Sper că acest lucru să se întâmple în luna în care ne găsim, în luna aprilie. Avem, în principiu, avizele care să permită acest lucru şi strategia să reprezinte un document programatic pe baza căruia să se clădească politicile în domeniul acestei patologii”, a declarat ministrul Sănătății în cadrul Forumului Național de Neurologie.

Patologia cardio-cerebrovasculară este în continuare o problemă majoră de sănătate publică, având un impact semnificativ asupra populației României.

„Reprezintă patologia dominantă care este responsabilă, atât de morbiditate, cât şi de mortalitate în ţara noastră şi nu numai”, a subliniat Alexandru Rafila.

În cadrul aceleiași intervenții, ministrul a evidențiat și limitările actuale în accesul la tratamente neurologice, în special pentru pacienții cu accident vascular cerebral (AVC), precum și pașii realizați pentru îmbunătățirea acestora.

„Accesul la servicii medicale, cel puţin în domeniul neurologiei, mă refer aici la accidentul vascular cerebral, este oarecum limitat şi el a avut cauze, această limitare, cauze diferite. Una este legată de partea de dotare tehnică, investiţională şi noi am căutat şi am reuşit în ultimii 2-3 ani să furnizăm echipamentele necesare în mai multe centre din ţară… Cel de-al doilea, care este cel puţin la fel de important, este legat de o resursă umană calificată”, a explicat Rafila.

Ministrul a reiterat importanța intervenției rapide în cazurile de AVC și infarct, unde fiecare minut contează.

„Timpul este principalul inamic al succesului terapeutic în accidentul vascular cerebral, cum este şi în cazul infarctului”, a declarat acesta, subliniind necesitatea extinderii rețelei de centre capabile să ofere tratamente de urgență.

El a adăugat că progresele recente au fost posibile „doar împreună cu profesioniştii. Sigur că noi ne-am ocupat de partea administrativă, de comunicare cu celelalte instituţii, cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate… şi mai de curând am introdus şi noi o acţiune prioritară care să faciliteze dezvoltarea acestor servicii în centrele care au disponibilitatea de resursă umană şi, bineînţeles, tehnologică”.

Potrivit ministrului, rezultatele încep deja să apară: „Comparativ cu anul 2021, este o creştere de 50% a numărului de pacienţi care beneficiază de trombectomii, de exemplu”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.