Strategia OMS pentru a îmbunătăți accesul la sânge în perioada 2020-2024

Organizația Mondială a Sănătății a elobrat un plan pentru perioada 2020-2024, prin care intenționează să îmbunătățească accesul la sânge sigur în toate țările lumii. Strategia OMS include noi metode de lucru pentru a îmbunătăți transfuziile de sânge și terapiile pe bază de sânge.

Sângele sigur salvează vieți în orice situatie si mai ales în condiții de urgențe și epidemii. Transfuziile de sânge și produsele pe bază de sânge sunt critice în timpul nașterilor pentru mamă și copil. Ele asigură supraviețuirea și o bună calitate a vieții pentru pacienți care suferă de hemofilie, talasemie, deficiență imună și cancer. Însă progresele făcute pentru siguranța sângelui sunt lente, punând în pericol siguranta pacienților și expunând anagajații din sistem unei presiuni mari.

Se fac progrese în siguranța sângelui în majoritate covârșitoare în statele dezvoltate. Din cele 118 milioane de donări de sânge la nivel global, 42% au loc în țări cu venituri mari, în care trăiește 16% din populație. Una din patru țări cu venituri mici nu testează tot sângele donat, în timp de 54% dintre țări nu au sisteme de supraveghere pentru a securiza lanțul de furnizare de la donator la pacient.

Printre provocări se află implementarea lentă a politicilor de donare naționale și sisteme de reglementare insuficiente. Nu sunt suficienți donatori voluntari, care sunt considerați cei mai siguri, există un management de calitate slabă a testelor de screening, a grupelor de sânge și a testelor de compatibilitate, o folosire neadecvată clinic a sângelui și fonduri insuficiente la nivel național pentru siguranța sângelui.

Pentru a răspunde acestor probleme, OMS are șase obiective cheie pentru toate țările, în special pentru cele cu sisteme de transfuzii slabe:

  • sisteme naționale de gestionare a sângelui finanțate sustenabil, organizate corespunzător și coordonate corect
  • capacitate de reglementare a calității și siguranței sângelui
  • servicii de transfuzii funcționale și administrate eficient
  • implementare a managementului sângelui pacienților pentru optimizarea practicilor de transfuzie
  • supraveghere, hemovigilență și farmacovigilență, susținute de sisteme de colectare a datelor corecte
  • parteneriate, colaborări și schimburi de informații pentru a îndeplini priorități cheie și a trata în colaborare provocările și amenințările la nivel global, regional și național.

OMS va lucra în următorii patru ani cu partenri din întreaga lume pentru a implementa planul, a îmbunătăți furnizarea de sânge, în special în țările cu venituri mici și medii, unde acest lucru este urgent pentru salvarea vieților.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.