Strategie farmaceutică pentru Europa

O nouă strategie farmaceutică pentru Europa a fost adoptată marți de Comisia Europeană (CE) pentru a se asigura că pacienții au acces la medicamente inovatoare și la prețuri accesibile. Strategia are în vedere și sprijinirea competitivității, inovării și sustenabilității industriei farmaceutice a Uniunii Europene. De asemenea, va permite Europei să-și acopere nevoile farmaceutice, inclusiv în perioade de criză, prin lanțuri de aprovizionare solide, informează Comisia Europeană.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Pandemia de coronavirus a evidențiat necesitatea vitală de a ne consolida sistemele de sănătate. Aceasta include accesul la medicamente sigure, eficiente și de înaltă calitate la un preț accesibil. În perioada economică și socială dificilă cu care se confruntă UE în prezent, strategia adoptată astăzi va asigura că Europa și europenii vor continua să beneficieze de astfel de medicamente. Solicit statelor membre și Parlamentului să sprijine această abordare care va fi lansată în următorii trei ani și nu numai.”

Potrivit CE, strategia farmaceutică a Europei are patru obiective principale:

  1. Asigurarea accesului la medicamente la prețuri accesibile pentru pacienți și abordarea nevoilor medicale nesatisfăcute (de exemplu, în domeniile rezistenței antimicrobiene, cancerului, bolilor rare)
  2. Susținerea competitivității, inovării și sustenabilității industriei farmaceutice a UE și dezvoltarea medicamentelor de înaltă calitate, sigure, eficiente și mai ecologice
  3. Îmbunătățirea mecanismelor de pregătire și reacție la criză și abordarea securității aprovizionării
  4. Asigurarea unei voci puternice a UE în lume, prin promovarea unui nivel ridicat de standarde de calitate, eficacitate și siguranță.

În același timp, vicepreședintele pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas, a precizat: „Medicamentele, vaccinurile și tratamentele eficiente și sigure au contribuit la abordarea unora dintre principalele cauze ale bolilor și a bolilor care au pus  viața în pericol în trecut. Aceste produse vor fi cruciale pentru a susține sănătatea și bunăstarea cetățenilor europeni în aceste momente dificile. Strategia de astăzi sprijină industria farmaceutică a UE să rămână competitivă și inovatoare, abordând în același timp nevoile pacienților și ale sistemelor noastre de sănătate.”

„Astăzi lansăm lucrarea pentru a ne asigura că medicamentele sigure și eficiente sunt accesibile și accesibile în orice moment și pentru toți pacienții din UE. Cu Strategia noastră farmaceutică pentru Europa ne îndeplinim angajamentul de a crea un mediu farmaceutic orientat spre viitor și centrat pe pacient, în care industria UE să poată inova, înflori și să continue să fie un lider global. Este viziunea noastră pe termen lung pentru o autonomie strategică deschisă și răspunsul nostru la provocările de astăzi și la vulnerabilitățile expuse de COVID-19. Astăzi am pus un alt pilon al Uniunii Europene a Sănătății”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.