Strategii europene pentru controlul disruptorilor endocrini

Comisia Europeană (CE) a dat publicității o declarație prin care își reînnoiește intenția de a proteja cetățenii și mediul înconjurător de chimicalele industriale și de efectele lor dezastruoase.

Încă de anul trecut, CE a promis că va lua măsuri pentru a identifica și a elimina din mediu disruptorii endocrini, cum ar fi pesticidele și biocidele. Efectele negative asupra sănătății ale disruptorilor endocrini sunt luate în serios de oficialități, iar CE încearcă să minimizeze expunerea cetățenilor la aceste substanțe.

 

Investiții de 150 de milioane

 

Disruptorii endocrini sunt substanțe chimice care afectează funcționarea sistemului hormonal, având un efect negativ asupra sănătății umane și animale. CE a adoptat o strategie împotriva disruptorilor endocrini încă din 1999, urmărind stimularea cercetării, reglementarea prezenței disruptorilor în mediu și cooperarea internațională pentru a combate expunerea populației la aceste substanțe. Au fost finanțate mai mult de 50 de proiecte și s-au investit peste 150 de milioane de euro în proiecte de cercetare și dezvoltare. Mai multe substanțe cu efecte negative asupra sistemului endocrin au fost interzise total sau parțial.

Procesul de limitare a contactului cu pesticide și biocide este în curs de desfășurare și a început printr-o serie de acte normative privind substanțele chimice și produsele cosmetice.

 

Măsuri de control

 

Zilele acestea, CE și-a actualizat strategia de control al prezenței disruptorilor endocrini în mediu, în urma experienței acumulate. Astfel, se va avea în vedere limitarea expunerii populației la disruptori endocrini, în mod special în timpul sarcinii sau adolescenței. Alte măsuri vor urmări dezvoltarea cercetării în domeniul disruptorilor și promovarea dialogului activ cu populația pentru creșterea accesului la informații privind efectele pesticidelor și biocidelor.

În aceste scopuri, CE va organiza un forum anual și va face un screening al legislației existente și o evaluare a politicilor în domeniul disruptorilor endocrini, care va include și consultări publice.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.