Strategii pentru reducerea costurilor asociate tratării complicațiilor diabetului

La nivel global, diabetul zaharat afectează una din unsprezece persoane, în timp ce în țara noastra prevalența este chiar mai ridicată. Conform rezultatelor studiului epidemiologic PREDATORR, mai mult de una din zece persoane suferă de diabet în România – mai precis, 11,6% din adulții cu vârste între 20 și 79 de ani. Luna noiembrie este dedicată luptei împotriva diabetului zaharat, devenit o povară socială și economică, prin numărul de cazuri în continuă creștere și costurile foarte mari pe care le generează în sistemele de sănătate.

Îngrijorător este că doar aproximativ jumătate dintre persoanele care suferă de diabet au fost diagnosticate, conform datelor furnizate de Federația Internațională de Diabet (IDF). Aceste persoane sunt expuse riscului unor complicații severe datorită nivelului crescut al glucozei din sânge pe perioade îndelungate. Lipsa unui control glicemic adecvat poate produce leziuni vasculare generalizate, inclusiv la nivelul picioarelor.

 

O povară financiară pentru sistemele de sănătate

 

Complicațiile la nivelul picioarelor persoanelor cu diabet sunt printre cele mai grave și costisitoare probleme cauzate de diabetul zaharat. IDF estimează că o treime din costurile asociate diabetului sunt generate de îngrijirea persoanelor cu ulcerații la nivelul picioarelor. De exemplu, costurile pentru îngrijirea unei persoane care are o ulcerație la picior sunt de până la 5,4 ori mai mari decât costurile necesare îngrijirii unei persoane cu diabet fără această problemă.

De asemenea, datele globale arată că peste 6 din 100 de persoane cu diabet au obstrucții ale arterelor periferice – o complicație cronică la nivel macrovascular, care este principala cauză de amputații non-traumatice în lume. Incidența acestei complicații este în creștere, potrivit IDF, în contextul în care prevalența diabetului este și ea în creștere, iar speranța de viață a persoanelor cu diabet este mai mare.

 

Prevenirea amputațiilor și dizabilității

 

„Toate persoanele care au diabet se află la risc de a dezvolta complicații ale picioarelor, o cauză importantă de dizabilitate. La fiecare 30 de secunde, în lume are loc o amputație a unui membru inferior în urma diabetului, iar în țara noastră se fac 14 astfel de amputații pe zi. O mare parte dintre aceste amputații ar putea fi prevenite printr-un screening sistematic, prin evaluarea riscului de picior diabetic, educație și o îngrijire completă și eficientă, care să includă asistență și din partea unui podiatru, specialistul în îngrijirea picioarelor”, a explicat conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, medic diabetolog și președinte al Asociației de Podiatrie.

Podiatrul este specialistul care are grijă de sănătatea picioarelor de la prevenţie și diagnostic până la tratamentul propriu-zis al afecţiunilor piciorului. În prezent, profesia de podiatru este reglementată în peste 21 țări, în România nefiind încă recunoscută. Asociația de Podiatrie face demersuri în recunoașterea acestei profesii în România, alături de informarea și educarea populației, precum și a profesioniștilor (medici, asistenți și fiziokinetoterapeuți) în domeniul îngrijirii corecte a picioarelor.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.