Strategii pentru reducerea mortalității prin cancere ginecologice în România

Ediția din acest an a Forumului Național de Gineco-Oncologie se desfășoară în perioada 22-23 martie la București. Manifestarea științifică organizată de Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică își propune să sprijine identificarea unor strategii eficiente din punct de vedere al prevenției, diagnosticului precoce și al tratamentului acestor neoplazii.

În acest sens, Forumul Național de Gineco-Oncologie include o platformă de dezbatere pentru toți factorii implicați în problematica oncologică în România, precum și o platformă de discuții științifice dedicată profesioniștilor din domeniul medical.

 

Decese prevenibile

 

„În România, mii de femei mor în fiecare an în urma cancerului de col uterin și a cancerului la sân din cauză că ajung prea târziu la medic, când boală este deja într-un stadiu avansat, când apar metastaze. Sunt boli care pot fi depistate precoce, datorită screeningului, și care au rezultate foarte bune din punct de vedere terapeutic, atunci când tratamentul este inițiat la timp. Pentru a schimba această realitate dureroasă este nevoie ca problematica afecțiunilor gineco-oncologice să fie abordată pe mai multe niveluri și să includă atât intervenții în ceea ce privește educația pentru sănătatea femeilor, îmbunătățirea prevenției și creșterea diagnosticării precoce, în formele de cancer unde se poate face screening, precum și dezvoltarea capacității tehnice de screening și asimilarea ultimelor noutăți științifice în practica medicală”, a declarat prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, coordonatorul științific al evenimentului și director medical al Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

 

O statistică nefavorabilă României

 

Conform datelor furnizate de raportul Globocan, peste 50% din româncele diagnosticate cu cancer în 2018 au avut o formă de cancer din sfera ginecologică. Cancerul mamar s-a aflat pe primul loc, cu 25,1% (9.629) din totalul numărului de cazuri de cancer, în timp ce cancerul de col uterin a reprezentat 8,6% (3.308) din cazuri, mai mult chiar decât cancerul bronhopulmonar.

În România, cancerele din sfera ginecologică sunt asociate cu o mortalitate ridicată – aproape 25% din totalul deceselor prin cancer la femeile din România în 2018 au fost cauzate de cancerul la sân și cancerul de col uterin.

Este o statistica sumbră dacă luăm în calcul că, atunci când sunt depistate precoce, aceste tipuri de cancere sunt asociate cu un pronostic foarte bun și cu o rata de supraviețuire la cinci ani de peste 90%, conform Asociației Americane de Cancer.

Screeningul pentru aceste forme de cancer este esențial pentru depistarea precoce, în stadii incipiente, care înseamnă un control mai eficient și șanse mult mai mari de supraviețuire, cu o calitate a vieții mai bună. Necesitatea screeningului pentru cancerele din sfera ginecologica a fost doar una din temele de discuții abordate în cadrul Forumului Național de Gineco-Oncologie.

Manifestarea științifică este organizată în parteneriat instituțional cu: Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca și Institutul Regional de Oncologie Iași.

Parteneri/sponsori Principali: AstraZeneca, MSD

Parteneri/sponsori Aur: Roche

Managementul evenimentului este asigurat de către Sănătatea Press Group.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.