Strategii și politici de sănătate viabile în depistarea tuberculozei – Caravana „End TB”

Organizațiile internationale au făcut în nenumărate ocazii apel la mobilizarea decidenților pentru elaborarea și implementarea unor măsuri eficiente de diagnostic, tratament și control al tuberculozei. Ro Health Review a vorbit despre acest subiect cu dr. Beatrice Mahler-Boca, medic pneumolog și manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București. Institutul va demara în aceste zile o campanie pentru depistarea cazurilor de TB în rândul populației aflate la risc, precum și în zonele în care accesul la servicii medicale specializate este deficitar.

Tuberculoza (TB) încă reprezintă o provocare pentru sistemele de sănătate din țările unde incidența și prevalența acestei infecții sunt ridicate. Conform ediției 2018 a raportului OMS privind incidența tuberculozei la nivel mondial, în România se înregistrează în prezent 62 de cazuri la 100.000 de locuitori. Asta face ca România să se afle pe o poziție „fruntașă” în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul îmbolnăvirilor de TB. De asemenea, România se confruntă în prezent cu o subdiagnosticare a bolii și cu o ineficiență în ceea ce privește identificarea tuturor celor care pot răspândi infecția.

 

Politici de control al tuberculozei: de la măsuri reactive la măsuri active

 

Caravana „End TB” este un proiect special, în care medicul merge către pacient. „Este nevoie de diagnostic în tuberculoză. Suntem pe primul loc în privința numărului de cazuri între celelalte țări din Uniunea Europeană. Acest lucru ne obligă să fim mai eficienți în diagnosticarea acestei infecții. Pacienții care au fost la noi au fost diagnosticați. Este timpul să mergem noi către pacienți, către populația la risc, care nu ajunge la medic, dar care are nevoie de noi. Caravana permite trecerea de la diagnosticul pasiv – care este efectuat în acest moment – la o diagnosticare activă”, a declarat dr. Beatrice Mahler-Boca pentru Ro Health Review. Pe lângă diagnostic, proiectul oferă și suport social și consiliere. „Avem în acest moment o caravană activă și suntem în proces de achiziție a alte trei caravane.”

Caravana presupune o mașină special echipată pentru realizarea unui screening eficient al tuberculozei. Fiecărui pacient i se face o radiografie pulmonară, care este apoi interpretată de un software performant. Acesta oferă un punctaj și face un screening activ al riscului de TB pentru fiecare pacient. Caravana „End TB” oferă de asemenea posibilitatea de diagnostic printr-un sistem de telemedicină. Astfel, radiografia făcută de medicii din caravană poate fi vizualizată printr-un sistem complex de un medic specialist pneumolog aflat la distanță, într-o altă zonă a țării.

 

Eforturi coroborate în lupta cu tuberculoza

 

Managerul Institului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” mai spune că, pentru dezvoltarea de programe eficiente în controlul tuberculozei, este foarte importantă colaborarea cu asociațiile de pacienți din domeniu, precum și cu reprezentanții societății civile implicați în lupta împotriva TB.

„Tuberculoza este o afecțiune gravă, dar care, diagnosticată precoce, este vindecabilă. În realizarea strategiilor și politicilor de sănătate eficiente pentru controlul TB este nevoie de o implicare majoră  a tuturor actorilor din zona sistemului sanitar. Este nevoie de eforturi coordonate, atât pentru depistarea precoce și pentru îngrijirea adecvată a pacienților cu TB, cât și pentru dezvoltarea resursei umane implicate în lupta împotriva TB. Institutul „Marius Nasta” beneficiază de personal medical bine pregătit în patologia pulmonară, dar suntem interesați de dezvoltarea și îmbunătățirea continuă a resursei umane. Din punctul de vedere al dezvoltării profesionale a medicilor implicați în diagnosticarea, tratarea și urmărirea pacienților cu TB, este importantă platforma de acțiuni pusă la dispoziție de Societatea Română de Pneumologie”, a mai declarat dr. Beatrice Mahler-Boca cu prilejul celui de-al 25-lea Congres Național al Societății Române de Pneumologie. Manifestarea științifică se desfășoară în perioada 31 octombrie – 3 noiembie la Poiana Brașov.

1 comments

…cred ca ar trebui cunoscute „Standardele Uniunii Europene de îngrijire a tuberculozei – actualizare 2017”
Sunt cerinte elementare, care trebuiesc respectate daca acceptam ca suntem cetateni europeni!
Le gasiti publicate in limba romana pe site-ul ECDC!

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.