MS anunță că Sorina Pintea, ministrul sănătății, a semnat deja un ordin prin care este stabilită structura unui viitor spital regional din Brașov. Potrivit oficialilor, spitalul ar urma să fie construit pe o suprafață de 11,45 hectare, să aibă o structură de 849 de paturi pentru spitalizare continuă și 64 pentru spitalizare de zi, să fie organizat în centre multifuncționale și să aibă „capacitatea de a trata pacienții în toate specialitățile medicale importante”. Anunțul vine în condițiile în care nu există încă vreun plan, vreo finanțare sau vreun orizont de timp stabilite pentru o astfel de unitate.
Cu toate acestea, Sorina Pintea declară chiar că: „Am încredere că autoritățile brașovene vor avea ambiția ca aici să avem primul spital regional construit în România”. Planuri mult mai avansate au existat în cazul spitalelor regionale din Cluj-Napoca, Craiova și Iași, la care Comisia Europeană ar fi urmat să contribuie cu câte 50 de milioane de euro pentru fiecare spital regional. România nu a accesat (încă) aceste fonduri și, așa cum a declarat în repetate rânduri comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, există riscul real de a pierde acești bani.
Noul comunicat transmis de Ministerul Sănătății vine la scurt timp dup un altul vizând o colaborare cu guvernul turc pentru construcția unui spital regional la Constanța. Până în prezent, în România, nu există niciun spital regional funcțional sau în construcție, cu toate că discuțiile despre necesitatea de a construi spitale regionale au fost inițiate de mai bine de un deceniu, din primul mandat la MS al lui Eugen Nicolăescu. La final de 2018, încă nu se știe dacă, unde și când vor fi construite aceste unități. Și nici cu ce fonduri.