Studenți ai UMF “Iuliu Hațieganu”, implicați în realizarea anchetelor epidemiologice

Aproximativ 120 de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca lucrează zilnic, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Cluj, la realizarea anchetelor epidemiologice și a deciziilor de carantinare, respectiv de izolare a fiecărei persoane depistate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 sau a celor care au intrat în contact cu o persoană infectată cu acest virus.

“Activitatea se desfășoară în felul următor: preluăm un caz confirmat pozitiv, discutăm cu pacientul, realizăm ancheta și luăm legătura cu contacții acestuia. Chiar dacă acest lucru poate părea unul foarte rece și lipsit de orice implicare personală, de fapt, munca este una cu totul deosebită fiindcă, în cele din urmă, realizăm o conexiune cu oamenii, le ascultăm îngrijorările, empatizăm și îi ajutăm să depășească momente dificile din viața lor”, a declarat voluntarul Ionuț Dumitru, student în anul IV la Facultatea de Medicină.

La rândul său, Daniela Stan, studentă în anul II, devenită de curând, voluntar în cadrul DSP Cluj, a spus că nu și-a putut imagina până acum munca istovitoare a celor de la Direcția de Sănătate Publică, până când nu a început să lucreze alături de angajații DSP la efectuarea anchetelor epidemiologice.

“Sunt pe deplin încrezătoare că noi, voluntarii, împreună cu doctorii, care ne îndrumă mereu cu drag, am creat o echipă ce va reuși să contribuie la îmbunătățirea acestei situații anevoioase în care ne aflăm. Virusul ne ține la o distanță de cel puțin doi metri unul față de celălalt, dar dorința de a ne revedea cu bine la sfârșitul pandemiei ne aduce pe toți mai aproape decât oricând”, a spus Daniela Stan.

Totodată, Universitatea a anunțat că în paralel cu activitatea de voluntariat, studenți mediciniști au demarat și campania “Donează plasmă, fii erou!” cu sprijinul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca.

Astfel, în săptămâna 2-6 noiembrie, toți pacienții vindecați de COVID-19, care sunt eligibili pentru donare și care doresc să ofere ajutor pacienților aflați în stare gravă, sunt invitați să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină situat pe Str. Nicolae Bălcescu nr. 18, în intervalul orar 7:30 – 13:30, se arată într-un comunicat al UMF “Iuliu Hațieganu”.

Campania studenților mediciniști vine în contextul în care numărul cazurilor de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 continuă să crească, iar tratamentul pentru afecțiunea provocată de acest virus se află încă sub semnul întrebării.
Astfel, până la aprobarea unui vaccin, cel mai sigur și eficient tratament pentru bolnavii de COVID-19 este transfuzia de plasmă convalescentă, provenită de la pacienții vindecați. Având în vedere faptul că opțiunile de tratament pentru bolnavii infectați cu COVID-19, aflați în stare critică, sunt limitate, plasma convalescentă ar putea fi o opțiune terapeutică eficientă, cu dovezi promițătoare în ceea ce privește ameliorarea simptomelor și reducerea mortalității, se arată în același comunicat.

“Pregătirea campaniei a reprezentat o provocare pentru noi, deoarece contextul epidemiologic actual impune atât reducerea numărului de voluntari care se pot implica activ la Centrul de Transfuzie, cât și imposibilitatea promovării fizice a evenimentului. Astfel, am lucrat mult online, promovând campania pe rețelele de socializare și lansând pagina web a proiectului www.doneazasangefiierou.ro, pentru ca apelul nostru pentru donarea de plasmă convalescentă să ajungă cât mai departe. Noi credem că donatorii sunt cu adevărat eroi”, a declarat transmite Damian Marc, student în anul IV la Facultatea de Medicină și coordonatorul campaniei.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.