Studenții la medicină cer autorităților să ia măsuri pentru ca examenul de rezidențiat să poată fi organizat la data de 17 noiembrie

Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), care reunește unsprezece asociații de studenți din țară, trage un semnal de alarmă asupra situației în care se află examenul de rezidențiat programat în data de 17 noiembrie 2019 și a importanței vitale a acestuia pentru absolvenții din domeniul sănătății.

Reprezentanții studenților în medicină fac apel către Guvernul României, Parlamentul României, Administrația Prezidențială, Universitățile de Medicină și Farmacie, Direcțiile de Sănătate Publică și Colegiul Medicilor. Ei susțin că este nevoie ca această situație să fie soluționată înainte de a deveni o problemă reală, care să ducă la amânarea acestui examen vital și integrarea pe piața muncii a mii de absolvenți de medicină din România.

„Pentru ca examenul să se poată desfășura în condiții optime conform actualei cronologii, metodologia de organizare, comisiile de specialitate și numărul de locuri/posturi trebuie aprobate prin ordin comun al Ministrului Sănătății și Educației. În momentul de față acest lucru nu poate fi realizat din cauza absenței Ministrului Educației și a faptului că instituțiile statului pasează între ele responsabilitatea soluționării acestei crize”, se arată într-un comunicat de presă al FASMR.

În replică, ministrul Sănătății şi-a exprimat dorința cu privire la deblocarea situației şi a dat asigurări că se lucrează la identificarea unei soluții viabile pentru toate instituțiile implicate. În plus, Sorina Pintea a anunțat că ar putea prezenta în curând soluții pentru rezolvarea situației.

 

Rezidențiatul – cel mai important examen

 

Studenții în medicină arată importanța examenului de rezidențiat pentru care absolvenții s-au pregătit intens timp de șase ani și care nu trebuie să fie „periclitat de proceduri, întârzieri și jocuri politice.”

Examenul de rezidențiat este mult mai mult decât un examen pentru studenții și absolvenții mediciniști, este momentul la care am sperat și pentru care ne-am pregătit timp de șase ani, care marchează împlinirea vocației unei generații întregi de viitori medici. Colegii noștri mai mari, acum absolvenți, s-au pregătit pentru acest examen al maturității medicale și nu merită ca viitorul lor să fie subiectul unei neînțelegeri politice între instituțiile statului. FASMR este alături de absolvenți și solicită soluționarea acestei crize, pentru ca examenul să se poată susține la data anunțată anterior, 17 noiembrie 2019, în condiții optime”, a declarat președintele FASMR, Teodor Cristian Blidaru.

FASMR este o organizaţie studenţească, independentă și non-guvernamentală care reprezintă interesele comune a peste 27 de mii de studenţi medicinişti din unsprezece centre universitare din ţară.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.