Studii: Varianta britanică a noului coronavirus nu provoacă forme mai grave de boală COVID-19, însă este mult mai contagioasă

Varianta britanică a noului coronavirus nu provoacă forme mai grave de boală COVID-19, însă confirmă faptul că este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare, arată concluziile a două studii care au fost publicate marți.

Primul studiu a fost publicat în The Lancet Infectious Diseases, autorii analizând datele a 341 de pacienţi cu COVID-19 spitalizaţi la Londra între 9 noiembrie 2020 şi 20 decembrie 2020, odată cu apariţia variantei 501Y.V1, în prezent dominantă în mare parte din Europa, relatează AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

Potrivit studiiului, 58% dintre pacienți au fost infectaţi cu această variantă, cunoscută sub numele de B.1.1.7, şi 42% cu alte tulpini. De altfel, 36% dintre pacienţii din primul grup s-au îmbolnăvit grav sau au murit, comparativ cu 38% din al doilea grup, sugerând că B.1.1.7 nu este asociată cu o severitate mai mare a bolii.

Cercetătorii au mai arătat că probele provenite de la pacienţii infectaţi cu varianta britanică conţineau în medie o cantitate mai mare de virus, indicând o transmisibilitate mai ridicată, potrivit sursei citate.

Al doilea studiu a fost publicat în The Lancet Public Health și a analizat datele a aproximativ 37.000 de utilizatori ai unei aplicaţii mobile concepute în Marea Britanie pentru a raporta simptomele de COVID-19, care au fost diagnosticaţi pozitiv în perioada 28 septembrie – 27 decembrie 2020.

Studiul a concluzionat că varianta britanică a SARS-CoV-2 a avut o rată de reproducere de 1,35 ori mai mare, ceea ce înseamnă că fiecare pacient contaminat a infectat în medie cu 35% mai multe persoane decât în cazul tulpinilor anterioare de coronavirus.

Cu toate acestea, varianta B.1.1.7 nu a provocat simptome mai grave sau o probabilitate mai mare de a avea simptome pe termen lung, potrivit Agerpres care citează AFP și dpa.

Referitor la primul studiu, trei cercetători de la Centrul Naţional pentru Boli Infecţioase (NCID) din Singapore subliniază că descoperirile acestuia contrastează cu trei studii anterioare, care asociază varianta britanică cu o probabilitate mai mare de deces şi forme severe de COVID-19.

Pe de altă parte, cercetătorii spun că studiul publicat în The Lancet are avantajul de a fi utilizat secvenţierea completă a virusului în analizele sale, însă concluzia sa ”liniştitoare” trebuie ”confirmată de studii mai ample”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.