Studiu: 120 de gene ar putea contribui la apariția schizofreniei

Cel mai mare studiu genetic al schizofreniei a identificat un număr mare de gene specifice care ar putea juca roluri importante în tulburarea psihiatrică. Mai exact, 120 de gene ar fi implicate în apariția bolii.

Oameni de știință din 45 de țări au analizat ADN-ul de la 76.755 de persoane cu schizofrenie și de la 243.649 fără această afecțiune, pentru a înțelege mai bine genele și procesele biologice care stau la baza afecțiunii.

Studiul Psychiatric Genomics Consortium, condus de oamenii de știință de la Universitatea Cardiff, a identificat un număr mult mai mare de legături genetice cu schizofrenia comparativ cu alte studii anterioare, în 287 de regiuni diferite ale genomului uman.

Mai mult, ei au arătat că riscul genetic pentru schizofrenie este observat în genele concentrate în celulele creierului numite neuroni, dar nu și în alt țesut sau tip de celule, sugerând că rolul biologic al acestor celule este crucial în schizofrenie, potrivit sciencedaily.com.

Echipa de cercetare este de părere că acest studiu global reprezintă o cheie importantă în cercetarea bazei genetice a schizofreniei. Studiul a fost publicat pe 6 aprilie 2022 în revista Nature.

”Cercetările anterioare au arătat asocieri între schizofrenie și multe secvențe anonime de ADN, dar rareori a fost posibilă legarea descoperirilor de gene specifice”, a declarat co-autorul principal, profesorul Michael O’Donovan, de la Divizia de Medicină Psihologică și Neuroștiințe Clinice de la Universitatea Cardiff.

”Prezentul studiu nu numai că a crescut considerabil numărul acestor asociații, dar am reușit acum să legăm multe dintre ele de gene specifice, un pas necesar în ceea ce rămâne o călătorie dificilă către înțelegerea cauzelor acestei tulburări și identificarea de noi tratamente.”, a mai adăugat cercetătorul.

Schizofrenia este o tulburare psihică gravă care debutează la sfârșitul adolescenței sau la vârsta adultă timpurie și afectează în orice moment aproximativ una din 300 de persoane din întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

În cel mai mare studiu de până în prezent de asociere la nivelul genomului, echipa de cercetare a identificat o ”creștere substanțială” a numărului de regiuni genomice asociate cu schizofrenia. În aceste regiuni, au folosit apoi metode avansate pentru a identifica 120 de gene care ar putea contribui la tulburare.

Descoperirile sugerează, de asemenea, că funcția anormală a neuronilor în schizofrenie afectează multe zone ale creierului, ceea ce ar putea explica diversele sale simptome, care pot include halucinații, iluzii și probleme în ceea ce privește gândirea clară.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.