Studiu: 34% dintre supraviețuitorii COVID-19 au primit un diagnostic pentru o afecțiune neurologică sau psihologică în termen de șase luni de la infecție

Un studiu a arătat că persoanele care au trecut prin boala COVID-19 dezvoltă, pe termen lung, afecțiuni neurologice sau psihologice.

Astfel, unu din trei oameni infectați cu virusul SARS-CoV-2 prezintă probleme de sănătate mintală pe termen lung sau simptome neurologice, potrivit unui raportat prezentat marți de un grup de cercetători, studiul fiind publicat în aceeași zi în revista Lancet Psychiatry.

Mai exact, cercetătorii au descoperit că 34% dintre supraviețuitorii COVID-19 au primit un diagnostic pentru o afecțiune neurologică sau psihologică în termen de șase luni de la infecție, potrivit studiului, informează CNN.

Cel mai frecvent diagnostic a fost anxietatea, afecțiune găsită la 17% dintre cei tratați pentru COVID-19, urmată de tulburări de dispoziție, găsită la 14% dintre pacienți.

Cercetătorii mai spun că deși efectele neurologice sunt mai severe la pacienții spitalizați, acestea sunt încă frecvente și la cei care au fost tratați doar în ambulatoriu.

”Această rată a crescut progresiv pe măsură ce severitatea bolii COVID-19 a crescut. Dacă ne uităm la pacienții care au fost spitalizați, această rată a crescut la 39%”, a spus Maxime Taquet, de la Universitatea din Oxford și un co-autor al noului studiu.

Potrivit cercetătorilor, rezultatele ajută la clarificarea modului în care sistemul de sănătate ar trebui să continue să ajute supraviețuitorii COVID-19.

”Rezultatele noastre indică faptul că bolile cerebrale și tulburările psihiatrice sunt mai frecvente după COVID-19 decât după gripă sau alte infecții respiratorii, chiar și atunci când pacienții sunt asortați pentru alți factori de risc. Acum trebuie să vedem ce se întâmplă după șase luni”, a adăugat Taquet.

Acesta este cel mai mare studiu de acest gen de până acum și a implicat înregistrările electronice de sănătate a mai mult de 236.000 de pacienți cu COVID-19, mai ales în SUA. Cercetătorii au comparat înregistrările cu ale celor care au experimentat alte infecții ale tractului respirator în același interval de timp, potrivit CNN.

Autorii studiului au observat că persoanele cu COVID-19 au avut un risc crescut cu 44% de a dezvolta boli neurologice și psihiatrice, comparativ cu persoanele care suferă de gripă. Și au fost cu 16% mai multe șanse să experimenteze aceste efecte comparativ cu persoanele cu alte infecții ale tractului respirator.

Aproximativ 1 din 50 de pacienți cu COVID-19 a avut un accident vascular cerebral ischemic.

Cu toate acestea, COVID-19 nu a crescut neapărat riscul pentru spectrul complet al bolilor neurologice.

”Două constatări negative importante au fost legate de parkinsonism și sindromul Guillain-Barré. Ambele afecțiuni sunt afecțiuni neurologice despre care știm că sunt uneori asociate cu infecția virală. Nu am constatat că acestea sunt mai frecvente după COVID-19 și după celelalte infecții ale tractului respirator la care ne-am uitat ”, a spus Taquet.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.