Serviciile obținute prin internet sau prin aplicații de smartphone sunt în mare parte sigure și eficiente pentru achiziționarea de contraceptive orale, concluzionează un studiu realizat în Statele Unite ale Americii.
„Dacă o femeie vrea să aibă mai ușor acces la contracepție, aceasta pare o opțiune foarte rezonabilă, în special, pentru cei care se luptă să găsească un furnizor sau au dificultăți în a ajunge la cabinetul medicului”, a declarat autorul principal al studiului Ateev Mehrotra de la Harvard Medical School.
Experții au fost preocupați de calitatea serviciilor oferite de furnizorii online.
Aceste companii permit pacienților să primească pastilele prin poștă sau să primească o rețetă prin completarea chestionarelor online, ajutându-i să evite neplăcerile unei vizite la clinică.
Pentru a evalua cât de ușor pot fi cumpărate online contraceptivele și dacă atitudinea furnizorilor este corectă, echipa de cercetători a recrutat șapte femei, cu vârste între 20 și 29 de ani. Voluntarii au inclus femei cu afecțiuni medicale neobișnuite și care nu ar trebui să ia medicamente contraceptive, cum ar fi migrenă cu aură sau o tromboză venoasă profundă anterioară sau cheag de sânge. Femeilor li s-a cerut să achiziționeze contraceptive de la fiecare dintre cei nouă vânzători online, în perioada octombrie 2018 – martie 2019.
Șansele ca pilulele să fie prescrise în caz de contraindicație sunt rare
Accesările online au înregistrat o medie de 7,5 minute, timp în care pacienții au completat un chestionar. Ședințele telefonice și video utilizate de unii furnizori au durat mai puțin de 10 minute, notează cercetătorii în The New England Journal of Medicine. Pacientele pentru care contracepția orală a fost contraindicată au primit rețete în doar trei din 45 de cazuri. Două dintre aceste cazuri au implicat aceeași femeie, care a avut o afecțiune hepatică relativ rară, care ar putea fi trecută cu vederea chiar și în timpul vizitelor la o clinică, a notat Mehrotra. Listele de verificare automate folosite de furnizorii online reduc foarte mult șansele de a prescrie pastilele în caz de contraindicații, a spus Mehrotra.
Femeile au primit pastilele prin poștă sau rețetele le-au fost transmise la o farmacie locală pentru ridicare imediată.
„Este întotdeauna un beneficiu să ai o relație cu un furnizor care te cunoaște și cunoaște istoricul medical. Dar acesta este tot mai mult un lux, mai ales dacă vorbești despre contraceptive ”, a spus dr. Sharon Gerber de la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai din New York. Cei mai mulți vânzători nu au furnizat informații despre alte tipuri de contracepție și nici nu au inclus întrebări pentru a vedea dacă persoana ar avea probleme să adere la un regim zilnic de pilule, subliniază echipa de studiu.
Cu telecontracepția, femeile s-ar putea limita numai la cumpărarea pastilelor, deoarece probabil vânzătorii nu ar aborda probleme precum infecțiile cu transmitere sexuală și îngrijirea preventivă, care ar fi discutate în mod normal în timpul vizitelor la medic, scriu autorii studiului. „Telecontracepția și telemedicina, în general, sunt axate pe furnizarea de îngrijiri, spre deosebire de asigurarea îngrijirii și trimiterea pacienților care au nevoie de îngrijiri suplimentare în altă parte”, a spus Gerber. Ea speră că popularitatea în creștere a furnizorilor de servicii medicale online îi va încuraja să instituie controale de calitate și să ofere consiliere reproductivă.
Cu toate acestea, autorii au avertizat că pastilele orale sunt mai puțin eficiente decât formele de contracepție cu acțiune pe termen lung, cum ar fi un dispozitiv intrauterin.