Copiii născuți de mame care au avut anemie cu deficit de fier la începutul sarcinii pot avea un risc mai mare în a dezvolta afecțiuni neurologice, arată un nou studiu realizat în Suedia.
Risc crescut de autism, ADHD și handicap intelectual
La peste jumătate de milion de bebeluși care au fost supuși testului, cercetătorii au descoperit că anemia la mamă înainte de a 30-a săptămână de sarcină a fost legată de un risc crescut de tulburări, inclusiv autism, ADHD și handicap intelectual.
Studiul nu demonstrează că anemia cauzează aceste probleme, ci arată doar o asociere între anemia mamei și problemele neurologice ale copilului. Cu toate acestea, concluziile sugerează că „poate fi chiar mai importantă decât am înțeles anterior creșterea nivelului scăzut de fier în rândul femeilor care se gândesc să rămână însărcinate sau care se află în primele săptămâni de sarcină”, a afirmat autorul studiului Renee Gardner, de la Institutul Karolinska din Stockholm, potrivit Reuters.
Gardner a mai spus că femeile nu ar trebui să intre în panică. „Este important să ne amintim că, în timp ce anemia este frecventă în sarcină, este relativ rar ca femeile sănătoase altfel să primească acest diagnostic înainte de a 30-a săptămână de sarcină.”, arată autorul studiului.
Anemia este mai frecventă mai târziu în sarcină atunci când cererile de fier de la făt cresc. Dar când afecțiunea este găsită după 30 de săptămâni, nu este asociată cu un risc crescut de tulburări neurodezvoltate, a adăugat cercetătoarea.
Fierul joacă un rol în dezvoltarea sistemului nervos, a mai precizat Gardner. „De exemplu, știm că este important ca neuronii să creeze noi conexiuni cu alți neuroni și să construim acoperirea de protecție la exteriorul celulelor nervoase care îmbunătățesc transmiterea semnalului.”, a arătat aceasta.
Lipsa fierului, legată de sarcini complicate și naștere prematură
„Bebelușii născuți din mame care au fost diagnosticate cu anemie mai devreme aveau tendința de a fi mai mici și au mai multe șanse să se nască prematur. Mamele au avut, de asemenea, mai multe șanse să aibă sarcini complicate. Așadar, deși este posibil ca lipsa fierului sau a altor nutrienți pentru o perioadă mai lungă de timp în timpul sarcinii să influențeze direct dezvoltarea creierului la nivel molecular, am văzut, de asemenea, unele dovezi că complicațiile asociate anemiei, cum ar fi nașterea prematură și pre-eclampsie, ar putea explica unele dintre riscurile crescute pe care le-am observat.”, a spus Gardner.
Rata tulburărilor de neurodezvoltare a fost relativ mică atât la femeile cu anemie, cât și la cele cu nivel normal de fier. De exemplu, autismul a fost diagnosticat la 4,9% dintre copiii născuți din femei cu anemie timpurie în sarcină, 3,8% dintre cei cu mămici diagnosticate cu anemie mai târziu și 3,5% dintre copiii ale căror mame nu erau anemice în timpul sarcinii. În mod similar, ADHD a fost diagnosticat la 9,3% dintre copiii cu mame cu anemie la începutul sarcinii, 7,2% dintre cei cu mame cu anemie diagnosticați mai târziu și 7,1% din cei cu mame fără anemie. Dizabilitatea intelectuală a fost diagnosticată la 3,1% dintre copiii cu mame care au avut anemie la începutul sarcinii, comparativ cu 1,1% dintre cei ale căror mame au dezvoltat anemie ulterior și 1,3% dintre copiii născuți din mame fără anemie.
Studiul a mai arătat că bebelușii născuți de femei care au avut anemie la începutul sarcinii au avut un risc de 1,44 ori mai mare să dezvolte autism, de 1,37 mai multe șanse de a dezvolta ADHD și de 2,2 ori un risc mai mare să aibă handicap intelectual în comparație cu copiii cu mame care au dezvoltat anemie mai târziu în sarcină.