Studiu: Artrita la genunchi ar putea fi diagnosticată cu ajutorul unui microfon

Tehnologia folosită de ingineri pentru a asculta defecțiunile la poduri ar putea fi folosită și pentru diagnosticarea genunchilor artritici „zgomotoși”, arată datele unui studiu recent.

Studiul a fost făcut cu ajutorul unui microfon micuț care a fost atașat la genunchii participanților pentru a înregistra sunetele de înaltă frecvență. Deși nu sunt sesizabile pentru oameni, formele de undă pot fi analizate de computere indicând o perspectivă asupra sănătății genunchiului.

Cercetătorii au spus că astfel atât diagnosticarea osteoartritei, dar și mai multe tratamente ar putea fi îmbunătățite.

Osteoartrita genunchiului este o afecțiune degenerativă comună a articulației, care poate provoca durere, rigiditate și umflare a articulației. În mod normal, corpul poate repara deteriorarea articulațiilor, dar în cazul osteoartritei, cartilajul de protecție de la capetele oaselor se descompune și nu se poate reface.

Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea Lancaster, Universitatea din Lancashire Centrală și Universitatea Manchester, a implicat teste efectuate pe genunchii a 89 de adulți cu osteoartrită.

Participanții au fost puși să se ridice din poziție așezată de cinci ori, timp în care cu ajutorul microfonului special au fost înregistrate semnale acustice emise de articulațiile lor. Autorii studiului au presupus că genunchii vor acționa ca niște structuri inginerești – cu „suprafețe netede și bine lubrifiate” care se mișcă fără zgomot și „mișcări inegale de suprafețe dure, slab lubrifiate”, care generează semnale acustice.

Rezultatele testelor au demonstrat că tehnica folosită ar putea „auzi” diferența dintre semnalele produse de genunchi sănătoși și cei cu osteoartrită.  Cel care a condus studiul, prof. John Goodacre, de la Universitatea Lancaster, a spus că aceasta este o tehnică promițătoare.

„Modul actual de clasare a artrozei genunchiului este brut, implicând de obicei o radiografie, iar imaginea se poate schimba la câteva luni. Acesta este un mod mai fin, mai sensibil de gradare a gravității, fără a se baza pe o radiografie.”, a declarat Goodacre.

 

Noua tehnică de diagnosticare, utilă și pentru sportivi

 

Echipa de cercetare, care și-a publicat descoperirile în PLOS One, a descoperit că, cu cât sunt mai multe „lovituri” înregistrate pe formele de undă produse de genunchi, cu atât este mai „zgomotos” genunchiul și mai severă osteoartrita.

Sunetele sau senzațiile de pocnituri în articulații pot fi, de asemenea, un simptom al artrozei. Prof. Goodacre a mai spus că această tehnică ar putea determina crearea unor tratamente mai personalizate, adaptate caracteristicilor particulare ale stării genunchiului pacientului.

Autorul studiului a mai afirmat că, în timp, noua abordare ar putea fi folosită ca instrument de diagnostic pentru sportivi pentru a evita accidentarea – și pentru a vedea dacă genunchii pacienților răspund la tratament. Tehnologia nu a fost încă testată pe alte forme de osteoartrită, de exemplu, la șold sau mână, mai precizează cercetătorii.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.