Un studiu bazat pe dinamica fluidelor explică modul în care se transmite SARS-CoV-2

O singură picătură de 100 de microni, eliberată de o persoană prin tuse, poate călători până la 6,6 metri, în condițiile în care viteza vântului este de 2 metri pe secundă. Aceasta poate călători chiar mai departe în condiții de aer uscat. Este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la A*STAR’s Institute of High Performance Computing.

Aceste picături poartă numele de picăturile lui Flügge, după bacteriologul si igienistul german Carl Flügge, și sunt implicate în transmiterea virusului SARS-CoV-2 și a mai multor boli infecțioase.

În urma procesului de evaporare, picăturile își micșorează dimensiunea, dar devin mai periculoase din punct de vedere viral.

Studiul, publicat recent în Physics of Fluids, se bazează pe dispersia picăturilor folosind simularea fidelă a fluxului de aer.

„Distanțarea fizică este în general eficientă”

Depunerea picăturilor pe piele și haine nu poate duce direct la infecții, potrivit studiului. Cu toate acestea, atingerea feței, gurii sau a nasului trebuie evitate. Copiii mici pot fi expuși unui risc mai mare de a se infecta cu virusul SARS-CoV-2 în comparație cu adulții, pe baza traiectoriei descendente a tusei. Astfel, adolescenții și adulții scunzi sunt sfătuiți să mențină o distanțare fizică mai mare de 2 metri față de persoanele mai înalte.

Măștile chirurgicale sunt eficiente în special pentru a ne feri de picăturile mari și sunt recomandate de autori.

„Pe lângă purtarea măștii, am constatat că distanțarea fizică este în general eficientă, deoarece s-a demonstrat că reduce acumularea de picături la o persoană aflată la cel puțin un metru distanță de cel care tușește”, a spus Fong Yew Leong, autor al studiului, citat de ScienceDaily.

Picăturile sunt implicate în transmiterea bolilor infecțioase

Potrivit autorilor studiului, picăturile supuse procesului de evaporare își reduc dimensiunea și pot fi inhalate cu ușurință față de picăturile mai mari, ceea ce cauzează infecția de tract respirator inferior.

Picăturile lui Flügge sunt picături de secreție nazofaringiană, ce pot fi expulzate prin strănut, tuse și conversație și care conțin germeni patogeni.

Experții oferă o imagine mai detaliată a dispersiei picăturilor, luând în calcul particularitățile biologice ale virusului, precum conținutul nevolatil în evaporarea picăturilor. „O picătură ce și-a redus dimensiunea prin evaporare reține conținutul viral nevolatil și astfel încărcătura virală crește”, a explicat autorul studiului, Hongying Li. Astfel, pe fondul conținutului viral mai mare, particulele lui Flügge sunt implicate în transmiterea mai multor boli infecțioase, printre care COVID-19.

SARS-CoV-2, transmis prin aerosoli cu un diametru mai mic de 10 microni

Studiul mai arată că infecțiile respiratorii, cum ar fi infecția cu virusul SARS-Cov-2, pot fi transmise prin picături sau aerosoli cu un diametru mai mic de 10 microni. Aerosolii care au sub 5 microni pătrund adânc în plămâni, în timp ce picăturile între 5 și 10 microni rămân prinse în sistemul respirator.

Studiul ia în calcul condițiile de mediu, precum viteza vântului, nivelul de umiditate, temperatura aerului. De asemenea, se bazează pe literatura științifică existentă cu privire la viabilitatea virusului COVID-19.

Experții vor să evalueze riscul transmiterii picăturilor în amfiteatre și săli aglomerate

Cercetarea s-a axat pe transmisia picăturilor în aer liber, dar oamenii de știință își propun să evalueze riscul în diverse locuri aglomerate, cum ar fi sălile de conferințe sau amfiteatrele. Rezultatele cercetării ar putea fi, de asemenea, aplicate în saloanele spital.

În condițiile în amplorii luate de pandemia de COVID-19, oamenii de știință țin tot mai mult cont de principiile mecanicii fluidelor pentru o înțelegere mai bună a transmiterii virale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.