Studiu: Bolile hepatice și decesele cauzate de alcool, în creștere în SUA

Speranța de viață a americanilor a scăzut în comparație cu anii trecuți, în contrast cu tendințele observate în alte țări dezvoltate, arată un studiu realizat în Statele Unite. Iar o posibilă cauză ar putea fi numărul mare de decese provocate de bolile hepatice asociate consumului de alcool, spun cercetătorii.

Analizând datele din Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor, oamenii de știință au descoperit că decesele din cauza bolilor hepatice asociate consumului de alcool (ALD) sunt la cel mai înalt nivel după 1999, iar numărul a crescut în fiecare an din 2006 până în prezent, la aproape fiecare rasă, etnie și grup de vârstă.

„Pariez că multă lume ar fi surprinsă de statistica conform căreia speranța de viață scade de fapt în Statele Unite”, a declarat autorul principal al studiului dr. Andrew Moon, de la Universitatea din Carolina de Nord, la Chapel Hill, citat de Reuters.

„Consumul mare de alcool este posibil să joace un rol, mai ales în combinație cu o creștere a cazurilor de boli hepatice subiacente, ceeace crește riscul apariției de boli hepatice legate de alcool”, a declarat Moon.

„Există date care arată că în ultimii ani consumul de alcool, în special consumul excesiv de alcool, este în creștere”, a mai declarat cercetătorul.

Boala hepatică provocată de alcool ia mai multe forme și ar putea avea legătură cu consumul crescut de alcool de-a lungul timpului sau cu excesul de alcool.

 

Rate mari de mortalitate la adulții de vârstă medie

 

Cercetătorii au analizat cauzele deceselor adulților cu vârste de peste 25 de ani din 1997 până în 2017 și au descoperit că în 2017 s-au înregistrat cele mai mari rate de deces din cauza bolilor hepatice provocate de alcool, un procent de 13,1 la o sută de mii de decese la bărbați și de 5,6 la o sută de mii la femei.

Procentul este comparabil cu ratele mortalității, din aceeași cauză, din 1999, de 10,6 la o sută de mii la bărbați și 3,3 la o sută de mii la femei. Ratele de mortalitate și creșterile recente în diagnosticarea ALD au fost deosebit de pronunțate în rândul adulților de vârstă mijlocie, a americanilor autohtoni și albilor non-hispanici, au scris cercetătorii într-un articol publicat în American Journal of Gastroenterology.

De exemplu, în comparație cu albii non-hispanici, amerindienii au înregistrat o rată a mortalității de două ori mai mare în 2017. Creșterile absolute ale ratelor de mortalitate au fost deosebit de pronunțate în rândul femeilor amerindiene, notează autorii. Acest lucru ar putea indica o criză de sănătate publică în această comunitate, iar studierea bolii la indienii americani ar trebui să fie prioritară, scriu cercetătorii.

Persoanele cu vârste între 55 și 64 de ani au avut cea mai mare rată de decese la toate grupele de vârstă, iar zonele rurale au prezentat rate de mortalitate mai mari decât cele urbane. Bărbații care consumă mai mult de două băuturi pe zi și femeile care consumă mai mult de una au riscul de a acumula grăsime în ficat, a declarat dr. Moon. Pe de altă parte, obișnuința de a bea excesiv a fost asociată cu hepatită alcoolică sau inflamație severă a ficatului care poate duce la insuficiența și moartea organului, în timp ce consumul regulat de alcool de-a lungul timpului ar putea duce la cicatrizarea ficatului sau ciroza care împiedică organul să funcționeze normal.

Pentru toate aceste afecțiuni, „cel mai important tratament este abstinența de la alcool”, a afirmat Moon. „Încetarea consumului de alcool va inversa procesul acumulării de grăsimi din ficat, va reduce riscul apariției unor hepatite alcoolice viitoare și va îmbunătăți funcția hepatică la pacienții cu ciroză legată de alcool”, a încheiat medicul.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.