Studiu britanic: O singură doză a vaccinului împotriva variolei maimuţei oferă o protecţie de 78%

O singură doză a vaccinului împotriva variolei maimuţei oferă o protecţie de 78% contra virusului care dezvoltă această boală, potrivit unor date medicale obţinute în Anglia şi publicate marţi, despre care oficialii britanici din domeniul sănătăţii au spus că reprezintă cea mai puternică dovadă obţinută până în prezent despre eficacitatea serului, informează Reuters.

Numărul cazurilor de variola maimuţei a rămas relativ mic, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) continuă să clasifice această boală drept o urgenţă de sănătate globală – cel mai înalt nivel al său de alertă sanitară.

Autorii noului studiu au analizat datele medicale obţinute după administrarea vaccinului în Anglia, în perioada 4 iulie – 3 noiembrie, a anunţat Agenţia britanică pentru securitate sanitară (UKHSA), potrivit Agerpres.

O singură doză a vaccinului oferă o protecţie de 78% la 14 zile după administrare, însă experţii în sănătate estimează că a doua doză a serului oferă o protecţie mai mare şi mai îndelungată, au precizat reprezentanţii UKHSA.

Peste 55.000 de doze ale acestui vaccin au fost administrate până în prezent, conform aceleiaşi agenţii.

Variola maimuţei, o boală virală relativ uşoară şi care era până acum endemică în mai multe ţări din vestul şi centrul Africii, a cunoscut o evoluţie „explozivă” la nivel mondial în prima parte a acestui an.

De atunci, peste 80.000 de cazuri au fost confirmate în lumea întreagă, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlului Bolilor din Statele Unite (CDC).

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.