Studiu: Calitatea vieții adolescenților obezi se îmbunătățește după operația de slăbit

Adolescenții obezi care au fost supuși intervenției chirurgicale pentru a pierde în greutate au o calitate mai bună a vieții, mai puține dureri articulare și mai puține limitări fizice după operație decât înainte, arată rezultatele unui nou studiu.

Cercetătorii americani au monitorizat 242 adolescenți obezi care au făcut operații metabolice și bariatrice pentru a slăbi în trei ani, începând cu vârsta de 17 ani. Înainte de operație, jumătate dintre adolescenți aveau un indice de masă corporală (IMC) de cel puțin 50, adică un grad de obezitate sever; două treimi aveau dureri musculo-scheletice și dureri articulare, iar jumătate aveau o funcție fizică slăbită.

La trei ani după operație, reducerea medie a masei corporale a tinerilor era de 27%, ceea ce însemna că erau încă obezi. Cu toate acestea, cercetările anterioare au arătat că o reducere a IMC de doar 5% la 10% este suficientă ca să determine îmbunătățiri semnificative ale sănătății și calității vieții. În acest studiu, cercetătorii au descoperit că fiecare reducere de 10% a IMC a fost asociată cu 6% cote mai mici ale adolescenților care au dureri musculo-scheletice și cu 10% risc mai mic de durere articulară.

„Chirurgia metabolică și bariatrică duce la reduceri mari și susținute ale durerilor articulare și îmbunătățiri ale funcției fizice la adolescenții cu obezitate severă de peste trei ani”, a notat dr. Sharon Bout-Tabaku de la Spitalul Național pentru Copii din Columbus, Ohio, în publicația “Pediatrics”, potrivit Reuters. „Aceste îmbunătățiri vor permite adolescenților să se deplaseze, să fie mai funcționali și să participe la activități fizice pentru a-și îmbunătăți sănătatea articulațiilor și pentru a menține pierderea în greutate”, notează echipa de studiu.

 

Mai mult de unul din cinci tineri americani suferă de obezitate

 

Mai mult de unul din cinci adolescenți americani este obez, potrivit datelor Centrelor din SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).  Obezitatea adolescentului este asociată cu dureri articulare cronice și cu leziuni articulare ireversibile, notează cercetătorii. Dar, chiar dacă un număr tot mai mare de adolescenți obezi recurge la o intervenție chirurgicală metabolică și bariatrică pentru a scădea în greutate, cercetările de până acum nu au oferit o imagine clară în privința modului în care aceste operații au impact asupra sănătății articulațiilor în viitor. În studiul curent, scăderea IMC nu a fost asociată direct cu modificări ale funcției fizice deficitare la trei ani după operație. Dar tinerii care s-au plâns de dureri articulare după operație au fost cu 21% mai predispuși să raporteze o funcție fizică deficitară decât cei care nu au raportat o astfel de problemă. Studiul nu a fost conceput pentru a demonstra dacă pierderea în greutate în urma operației poate duce la îmbunătățirea durerilor articulare sau durerea musculo-scheletică la adolescenții obezi. Rezultatele studiului sugerează însă că sănătatea articulară îmbunătățită poate fi adăugată pe lista potențialelor beneficii pentru sănătate ale chirurgiei de slăbit, concluzionează autorii.

Echipa de studiu mai spune că cercetările viitoare ar trebui să se concentreze pe studierea relației dintre pierderea în greutate, mecanismele inflamatorii biomecanice și sistemice, măsurile de performanță și biomarkeri pentru a identifica, ținti și trata adolescenții care sunt obezi și cu risc de osteoartrită la genunchi.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.