Studiu: Care este impactul cognitiv al infecției cu SARS-CoV-2 după recuperarea unui pacient în stare gravă

Declinul mental al unui pacient aflat într-o situație gravă dar recuperat după COVID-19 poate fi echivalent cu îmbătrânirea cu 10 ani a creierului. Este concluzia unui studiu efectuat de o echipă de cercetători condusă de Adam Hampshire, medic la Imperial College London, pe un număr de peste 84.000 de persoane, dar ale cărui constatări nu au fost încă revizuite de alți experți.

„Analizele noastre … se aliniază opiniei că există consecințe cognitive cronice ale COVID-19”, au scris cercetătorii într-un raport al descoperirilor lor. „Oamenii care și-au revenit, inclusiv cei care nu mai raportează simptome, au prezentat deficite cognitive semnificative”, au mai spus aceștia.

Oamenii de știință, însă, care nu au fost implicați direct în studiu au spus că rezultatele ar trebui privite cu o anumită prudență.

„Funcția cognitivă a participanților nu a fost cunoscută pre-COVID, iar rezultatele nu reflectă, de asemenea, recuperarea pe termen lung, astfel încât orice efect asupra cunoașterii poate fi pe termen scurt”, a spus Joanna Wardlaw, profesor de neuroimagistică aplicată la Universitatea din Edinburgh, citată de Reuters.

Testele cognitive măsoară cât de bine îndeplinește creierul diferite sarcini, cum ar fi, de exemplu, amintirea cuvintelor sau îmbinarea pieselor unui puzzle. Astfel de teste sunt utilizate pe scară largă pentru a evalua performanța creierului în boli precum Alzheimer și pot ajuta, de asemenea, medicii să evalueze tulburările cerebrale temporare, mai scrie Reuters.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.