Persoanele care fac frecvent efort fizic intens sunt cu 23% mai puțin susceptibile să dezvolte neoplazii precanceroase sau țesut anormal care poate genera cancer colorectal, arată datele unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Hong Kong.
De asemenea, oamenii care fac regulat exerciții fizice sunt cu 27% mai puțin expuși la riscul de a dezvolta neoplazii decât persoanele sedentare.
La nivel global, cancerul colorectal reprezintă 10% din toate cazurile de cancer noi și cauzează 9% din decesele produse de cancer, susține Martin Wong, cercetătorul chinez care a lansat studiul.
“Acest rezultat ne oferă un sprijin puternic pentru promovarea exercițiilor ca metodă de prevenire a neoplaziei colorectale. Există și alte modalități pentru cei care nu sunt dispuși sau incapabili să crească nivelul de activitate fizică pentru a-și reduce riscul, inclusiv renunțarea la fumat, limitarea aportului de carne procesată și menținerea unei greutăți corporale sănătoase”, a declarat Martin Wong, potrivit Reuters.
Deși cercetările anterioare au arătat că exercițiile fizice regulate sunt asociate cu un risc mai mic de cancer colorectal, cercetătorii nu au o imagine clară a relației dintre activitatea fizică și dezvoltările precanceroase care se pot transforma în tumori, spun oamenii de știință.
În studiul curent, mai multe exerciții fizice au fost asociate cu un risc mai mic de dezvoltare colorectală precanceroasă atât la bărbați, cât și la femei.
Cercetătorii spun că este posibil ca exercițiile fizice obișnuite să ajute la reducerea riscului de tumori colorectale prin accelerarea digestiei, ceea ce ar putea reduce perioada de timp în care mucoasa intestinală este expusă agenților care provoacă acid sau cancer. Activitatea fizică regulată poate ajuta, de asemenea, la prevenirea tumorilor colorectale prin îmbunătățirea capacității organismului de a utiliza hormonul insulină pentru a transforma zaharurile din dietă în energie, reducând nivelu de zahăr din sânge, mai notează autorii studiului.
De altfel, și medici care nu au participat la studiu sunt de părere că creșterea activității fizice și scăderea comportamentului sedentar pot avea un impact pozitiv semnificativ asupra sănătății noastre generale, în special în ceea ce privește neoplazia colorectală.