Studiu: Cercetătorii leagă ftalații, adivi chimici regăsiți în materialele plastice, de o o incidență mai mare a unor cancere la copii

Ftalații ar putea avea legătură cu o incidență mai mare a anumitor tipuri de cancer. Acesta este și primul studiu, de altfel, în acest sens, potrivit sciencedaily.com .

Ftalații sunt aditivi chimici utilizați pentru a îmbunătăți durabilitatea sau consistența materialelor plastice și a unei game largi de produse de consum. Oamenii sunt expuși în mod obișnuit la acești compuși atunci când există scurgeri din produse și în mediu. Ftalații, de asemenea, sunt utilizați ca ingrediente inactive în unele medicamente, în special în cele care necesită eliberare prelungită sau întârziată pentru a funcționa corect, de exemplu unele medicamente antiinflamatoare și antibiotice.

Studiul, publicat în Journal of the National Cancer Institute, sugerează că expunerea la ftalați asociați medicamentelor poate contribui la dezvoltarea unor tipuri de cancer în copilărie și că reducerea la minimum a expunerii la acești aditivi chimici poate ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer în copilărie în viitor.

Mai exact, studiul a măsurat asocierea dintre expunerile gestaționale și din timpul copilărie la ftalați și incidența cancerului la copil.

Folosind date de la Registrul medical danez al nașterilor, Agenția daneză pentru medicamente și Registrul danez al cancerului, toate susținute de sistemul universal de asistență medicală al țării, anchetatorii au studiat toți născuții vii între 1997 și 2017, însumând aproape 1,3 milioane de copii.

Cercetătorii au măsurat asocierile dintre expunerea gestațională și din copilărie la ftalați și incidența unor tipuri de cancer specifice la 2.027 de copii cu această maladie.

Expunerea din copilărie la ftalați, dar nu gestațională (in utero), a fost asociată cu o rată cu 20% mai mare de cancer la copil în ansamblu, cu o rată de aproape trei ori mai mare a diagnosticului de osteosarcom, un cancer osos, precum și cu o rată de două ori mai mare a diagnosticului de limfom, un cancer al sângelui.

”Aceste rezultate se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că aceste substanțe chimice omniprezente au un impact negativ asupra sănătății umane”, a declarat cercetătorul principal, profesorul Thomas Ahern.

”Studiul nostru a caracterizat expunerea la ftalați pe baza completărilor pe bază de rețetă pentru medicamentele care conțin ftalați. În timp ce astfel de expuneri sunt, de obicei, mult mai mari decât ceea ce am numi expunerea la mediu „de fundal”, constatările noastre justifică îngrijorare”, a mai spus cercetătorul.

Totodată, prof. dr. Frances Carr, membru al Asociației Americane pentru Avansarea Științei, a observat că ftalații sunt acum recunoscuți și ca perturbatori endocrini, deoarece interferează cu sistemele hormonale și pot afecta funcția tiroidiană.

”Deși sunt necesare mai multe studii, expunerea la ftalați a fost legată de tiroidă, sân și alte tumori solide. Ftalații, ca și alți plastifianți, cum ar fi bisfenolul A (BPA), sunt omniprezent în mediu. Vârsta expunerii, precum expunerile cronice la doze mici, sunt factori de risc semnificativi pentru efecte adverse asupra sănătății”, a menționat prof. dr. Carr.

Pe de altă parte, directorul UVM Cancer Center, prof. dr. Randall Holcombe, a declarat că ”deși nu s-a făcut o corelație directă între ftalați în regiunea noastră și riscul crescut de cancer, acest studiu evidențiază importanța expunerilor de mediu și relația lor cu riscul de cancer”.

Autorii studiului sugerează că cercetările viitoare vor explora care ftalat specific (sau combinația de ftalați) prezintă cel mai mare risc și prin ce mecanism sau mecanisme ftalații ar putea crește riscul de osteosarcom și limfom, potrivit sursei citate.

”În cele din urmă, cercetări de acest fel vor duce la o mai bună înțelegere a modului de atenuare a riscurilor ftalaților de mediu”, a mai spus prof. dr. Holcombe.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.