Studiu: Cercetătorii testează primul nou medicament pentru endometrioză din ultimii 40 de ani

Oamenii de ştiinţă au lansat un studiu clinic pentru evaluarea unui potenţial nou tratament pentru endometrioză, o premieră în ultimele patru decenii, relatează DPA/PA Media.

Cercetători de la universităţile din Edinburgh, Aberdeen şi Birmingham vor să afle dacă un medicament poate ajuta la gestionarea durerii în rândul persoanelor diagnosticate cu această afecţiune.

În cazul unui succes, medicamentul ar putea fi primul tratament non-hormonal şi non-chirurgical pentru endometrioză şi totodată primul nou tratament din ultimii 40 de ani.

Aproximativ 100 de femei cu această afecţiune vor fi invitate să participe la studiul clinic.

Endometrioza este o afecţiune în cazul căreia ţesutul similar cu mucoasa uterului se dezvoltă în alte părţi din corp, cum ar fi în zona ovarelor şi a trompelor uterine. Este o afecţiune permanentă, care poate provoca dureri puternice şi disconfort.

Ţesutul, cunoscut sub numele de leziuni endometriale, acţionează la fel ca ţesutul endometrial – se îngroaşă, se descompune şi sângerează la fiecare ciclu menstrual, ceea ce declanşează inflamaţie, durere şi formare de ţesut cicatricial.

Potrivit organizaţiei Endometriosis UK, 1,5 milioane de femei din Marea Britanie se confruntă cu această problemă de sănătate.

Noul studiu, finanţat de organizaţia caritabilă britanică Wellbeing of Women şi de guvernul scoţian, va începe în toamnă.

Jumătate dintre femeile înscrise în studiu vor primi dicloracetat, un medicament utilizat anterior pentru tratarea tulburărilor metabolice rare la copii, în timp ce în cazul celeilalte jumătăţi va fi administrat un medicament inactiv.

Cercetări anterioare au constatat că celulele din peretele pelvin al femeilor cu endometrioză produc cantităţi mai mari de lactat – o substanţă chimică generată de organism pentru a furniza energie atunci când există o deficienţă de oxigen. Se crede că acest lucru creează un mediu ce susţine dezvoltarea şi endometriozei.

Cercetătorii au descoperit anterior că atunci când celulele endometriale au fost tratate cu dicloracetat, producţia de lactat a scăzut până la niveluri normale, iar dimensiunea leziunilor endometriale s-a redus.

„Ştim că femeile cu endometrioză îşi doresc cu disperare mai multe opţiuni de tratament şi modalităţi mai bune de gestionare a durerii adesea debilitantă pe care o provoacă. Studiul nostru de până în prezent arată rezultate promiţătoare potrivit cărora dicloracetatul poate face o diferenţă uriaşă”, a declarat conducătoarea studiului, doctor Lucy Whitaker, cercetătoare în cadrul Wellbeing of Women şi lector la Universitatea din Edinburgh.

„Sper că noul nostru studiu va confirma acest lucru şi le va da femeilor speranţa că noi tratamente şi o calitate mai bună a vieţii se află la orizont”, a adăugat ea.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.