Condiția fizică a unei persoane și rezistența sa la efort sunt indicatori mai buni al supraviețuirii sale decât vârsta sa cronologică, arată rezultatele unui studiu publicat recent în European Journal of Preventive Cardiology, revistă a Societății Europene de Cardiologie.
Vârsta fiziologică vs. vârsta cronologică
Pornind de la testul standard de efort – un instrument folosit frecevent de cardiologi pentru a diagnostica și a evalua diferite boli cardiace – cercetătorii de la Cleveland Clinic din SUA au dezvoltat o formulă prin care au calculat „vârsta fiziologică” a unui individ. Ei au luat în calcul capacitatea la efort, modul în care inima reacționează la efort (competența cronotropică) și timpul în care ritmul inimii revine la normal după efort.
Studiul a inclus 126.356 de pacienți pe o perioadă de 26 de ani. În cadrul acestui amplu studiu, „vârsta fiziologică” estimată pe baza acestui algoritm s-a dovedit un predictor mai bun al mortalității decât vârsta cronologică, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor.
Un instrument util în comunicarea cu pacientul
Autorii studiului spun că „vârsta fiziologică” ca indicator al condiției fizice a unui individ poate fi folosită de medici pentru a comunica mai ușor și mai eficient cu pacienții și a-i motiva să facă mai multă mișcare. „Atunci când îi spui unei persoane de 45 de ani că vârsta sa fiziologică este de 55 de ani, este un puternic semnal de alarmă. Acea persoană realizează că pierde ani din viață pentru că nu este în formă, pentru că nu face mișcare”, spune primul autor al studiului, dr. Serge Harb, medic cardiolog la Cleveland Clinic. Pe de altă parte, conform aceluiași studiu, o persoană de 70 de ani care este în condiție fizică bună, cu „vârsta fiziologică” calculată la 55 de ani, are șanse mai mari să trăiască mai mult decât alte persoane de vârstă similară.
Scopul acestui instrument este de a informa pacientul legat de riscuri și, în același timp, de a-l motiva să adopte anumite schimbări ale stilului de viață. Mai mult sport, mai multă mișcare înseamnă o condiție fizică mai bună, ceea ce înseamnă șanse mai bune de supraviețuire – acesta este mesajul transmis pacientului.
Vârsta cardiovasculară
Această abordare și mod de comunicare cu pacientul și-a dovedit eficiența și în alte situații similare, spun autorii. Ghidurile Societății Europene de Cardiologie recomandă medicilor să le comunice pacienților „vârsta în funcție de riscul cardiovascular”. Această vârstă estimată este calculată în funcție de factorii de risc individuali precum fumatul, nivelul colesterolului din sânge și nivelul tensiunii arteriale.
În același mod, într-un studiu, medicii pneumologi au reușit să determine mai mulți pacienți fumători să renunțe la fumat prezentându-le rezultatele spirometriei sub forma unei „vârste pulmonare estimate” comparând rezultatele obținute de fumători cu cele similare obținute de persoane sănătoase.