Studiu: Consumul mai mare de apă îmbunătățește capacitatea de multitasking la copii

Apa potabilă îi menține pe copii hidratați și le mărește capacitatea de a fi multifuncționali, arată un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Illinois și colaboratorii lor.

După ce au băut mai multă apă timp de patru zile, copiii între nouă și unsprezece ani erau mai hidratați și au avut timpi de reacție mai rapizi la un test de schimbare a sarcinilor, au spus cercetătorii în The Journal of Nutrition.

„Datele recente ale biomarkerului din urină au indicat că peste jumătate dintre copiii din Statele Unite sunt probabil hidratați inadecvat. Am studiat efectele dietetice asupra cogniției copiilor pentru o lungă perioadă de timp, dar oportunitatea de a promova funcția cognitivă la copii cu aport de apă este foarte importantă. Copiii prezintă un risc mai mare de deshidratare involuntară: depind de adulți pentru a-și recunoaște nevoile și să le asigure apă.”, a declarat autorul principal al studiului, Naiman Khan, profesor de kinesiologie și sănătate comunitară în Illinois, potrivit Medical Xpress.

Grupul lui Khan, în parteneriat cu profesorul Charles Hillman de la Universitatea Northeastern, a studiat 75 de copii în centrul Illinois. Ei au comparat hidratarea urinară a copiilor și performanțele cognitive la nivelul de bază, după ce au băut doar o jumătate de litru de apă pe zi timp de patru zile și după ce au băut 2,5 litri de apă în fiecare zi timp de patru zile. „Acesta este primul studiu pe care îl cunoaștem, care a manipulat aportul de apă pe parcursul mai multor zile și a măsurat modificările performanței cognitive în rândul copiilor”, a spus Khan. „Este, de asemenea, unul dintre primele studii care utilizează toate măsurile de hidratare a urinei care sunt disponibile, inclusiv osmolalitatea, gravitația specifică și culoarea.”

 

Copiii care au băut mai multă apă au avut reacții mai rapide

 

Copiii cu hidratare de bază mai mare s-au comportat mai bine la o activitate de schimbare a sarcinilor, menită să măsoare flexibilitatea cognitivă. În plus, copiii s-au comportat mai bine și au avut reacții mai rapide la testul de schimbare a sarcinilor după ce au consumat mai multă apă, deși nu au arătat nicio diferență la testele menite să măsoare atenția și inhibarea.

„Copiii care au fost mai bine hidratați au avut tendința de a avea mai multă capacitate de multitask și timp de reacție mai rapid, iar copiii care au crescut aportul de apă și-au mărit capacitatea de a face multitask. Acest lucru ne spune că beneficiile apei pot fi selective pentru procesele cognitive asociate cu multitasking.”, a spus Khan.

După ce au băut mai multă apă timp de câteva zile, hidratarea copiilor s-a îmbunătățit – așa cum era de așteptat. Cu toate acestea, mulți dintre copii au avut aceleași valori sau doar valori ușor diferite în markerii urinari ai hidratării dacă nu băuseră apă suficientă. Acest lucru indică faptul că pot fi subhidratați în activitățile lor de zi cu zi, ceea ce îngrijorează, a afirmat Hillman.

 

Importanța comportamentelor însușite în copilărie

 

„Astfel de descoperiri sugerează că comportamentele de sănătate din copilărie, cum ar fi hidratarea corespunzătoare, pot beneficia de operații cognitive complexe, inclusiv memoria de lucru și flexibilitatea cognitivă. Având în vedere că aceste aspecte ale cogniției stau la baza realizării academice, este interesant să ne gândim la intervenții cu stil de viață cu costuri reduse, cum ar fi creșterea aportului de apă, pentru a beneficia de sănătatea cognitivă și a creierului, precum și o funcționare eficientă pe tot parcursul zilei de școală”, a spus prof. Hillman.

Cercetătorii speră să exploreze în continuare relația dintre hidratare și performanța cognitivă la copii, folosind imagistica creierului în studiile viitoare pentru a vedea care rețele neuronale beneficiază cel mai mult de consumul de apă. De asemenea, ar dori să studieze relația de hidratare cu alte sarcini mentale.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.