Studiu: De ce succesul financiar este asociat, de multe ori, cu singurătatea?

Când oamenii își apreciază valoarea în funcție de succesul financiar, resimt sentimente de presiune și lipsă de autonomie care sunt asociate cu aspecte sociale negative. Este semnalul de alarmă tras de un studiu publicat în revista Personality and Social Psychology Bulletin.

”Această presiune pentru a atinge anumite obiective financiare înseamnă că muncim mai mult în loc să petrecem timp cu cei dragi, iar această lipsă de timp cu persoanele care ne sunt apropiate este asociată cu sentimentul de singurătate”, a afirmat Deborah Ward, membră a Departamentului de Psihologie a Universității Buffalo și a echipei de studiu.

”Depresia și anxietatea sunt legate de izolare și vedem, cu siguranță, acest lucru acum, cu dificultățile cu care ne confruntăm în conectarea cu prietenii în contextul pandemiei de COVID-19”, a atras atenția Ward.

”Această conectare socială este importantă. Avem nevoie de ea, ca oameni, pentru a ne simți în siguranță, pentru a fi fericiți și pentru a ne menține sănătatea mintală. Însă mult din ceea ce este nevoie pentru succes pe plan financiar vine cu prețul timpului petrecut cu familia și prietenii”, a adăugat ea.

 

Problema nu o reprezintă dorința de succes financiar

 

Potrivit autorilor studiului, problema nu o reprezintă succesul financiar sau dorința de succes financiar, ci că stima de sine a anumitor persoane depinde de aceasta.

Când stima de sine a unei persoane depinde de bani, acea persoană consideră succesul financiar ca legat de esența sa și determinant pentru cât de împăcată se simte cu sine, atrag atenția cercetătorii.

Studiul a fost bazat pe datele strânse de la peste 2.500 de participanți la alte cinci cercetări, care au analizat relația dintre stima de sine dependentă de aspectele financiare și o serie de variabile-cheie, precum timpul petrecut cu alții, singurătate și deconectare socială.

Unul dintre aceste studii le-a cerut participanților să țină un jurnal zilnic, timp de două săptămâni pentru a evalua cum percep importanța banilor, dar și pentru a analiza timpul petrecut în diferite activități sociale.

”Am constatat asocieri consistente între stima de sine dependentă de bani și aspecte sociale negative, ceea ce ne-a făcut să ne întrebăm de ce (…). Considerăm aceste constatări ca o nouă dovadă că persoanele care își apreciază valoarea în funcție de bani se simt presați să obțină. Succes financiar, ceea ce este legat de calitatea relațiilor cu ceilalți”, a explicat Ward.

Ea și-a exprimat speranța că această cercetare este începutul unui studiu mai lung în acest sens.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.