Studiu desfăşurat de experţi din 38 de ţări privind pierderea mirosului şi gustului provocată de COVID-19

Peste 500 de experţi din 38 de ţări asociate într-un consorţiu internaţional au lansat un sondaj internaţional în rândul pacienţilor cu COVID-19 pentru a evalua problema pierderii simţului mirosului şi al gustului, considerată ca un prim simptom al bolii.

The Global Consortium of Chemosensory Researchers (GCCR) a elaborat un chestionar în 20 de limbi străine destinat bolnavilor de COVID-19 pentru a cunoaşte impactul alterării ambelor simţuri, compararea lor cu alte patologii şi lansarea unei monitorizări pe termen mediu şi lung, relatează EFE, citată de Agerpres.

Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Franţa (CNRS) a informat marţi că laboratoare şi instituţii franceze sunt implicate în această iniţiativă coordonată de Jérome Golebiowski, profesor la Institutul de Chimie din Nisa şi director al grupului de lucru care a elaborat întrebările.

Sondajul care are un caracter benevol şi garantează anonimatul celui care îl completează include mai multe întrebări privind capacităţi precum simţul olfactiv şi cel gustativ, de a respira pe nas şi de a percepe aromele alimentelor.

Potrivit unui studiu internaţional publicat la începutul acestei luni de revista European Archives of Oto-Rhino-Laryngology, aproximativ 80% dintre pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 îşi pierd complet simţul mirosului, în timp ce un procent mai mare de 88% notează o pierdere a gustului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.