Studiu: Diabetul zaharat tip 2, clasat pe locul 6 din 10 ca gravitate de către unii români

Diabetul zaharat nu pare să-i sperie prea mult pe români, afecțiunea fiind clasată de cei participanți la studiu pe locul 6 din 10 după tuberculoza pulmonară și înaintea hepatitei. Aceasta este una dintre concluziile trase în urma derulării unui studiu sociologic despre percepțiile românilor cu privire la diabetul zaharat tip 2, una din cele mai grave și răspândite afecțiuni din România, derulat în perioada iulie-august 2020 la inițiativa Forumului Român de Diabet.

“Rezultatele acestui studiu arată, în primul rând, că în România populația nu conștientizează gravitatea diabetului zaharat tip 2 și cât de importantă este prevenția. În absența informării corecte cu privire la cauze și măsuri de prevenție ale bolii dar și ale complicațiilor acesteia, diabetul zaharat va fi în continuare cea mai răspândită boală cronică”, a precizat prof. univ. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Mecanismul care declanșează diabetul zaharat tip 2 este familiar pentru 55% din repondenți, boala dezvoltându-se atunci când organismul devine rezistent la insulină și pancreasul nu mai produce suficientă insulină. De asemenea, majoritatea românilor din mediul urban au precizat că elementul determinant în apariția diabetului zaharat tip 2 este consumul de zahăr și că renunțarea la zahăr ar fi principala măsură de prevenție.

În ceea ce privește factorii de risc, majoritatea românilor din mediul urban sunt de părere că sedentarismul se regăsește printre cei mai importanți factori de risc care favorizează apariția diabetului zaharat, în condițiile în care 45% dintre repondenți se declară ca fiind sedentari, se arată într-un comunicat de presă.

”Majoritatea (86%) plasează supraponderalitatea și factorul genetic (81%) pe locuri fruntașe în clasamentul factorilor de risc, urmate de sedentarism (76%) și înaintarea în vârstă (45%). Prezența hipertensiunii arteriale – un factor de risc important – este valorizată doar de 37% dintre aceștia”, scrie în comunicat.

Studiul a mai arătat că 25% dintre românii din mediul urban consideră că diabetul zaharat se poate vindeca și doar 3 din 5 cunosc care este organul a cărui funcționare deficitară duce la diabet zaharat (pancreasul).

Consumul excesiv de zahăr a fost, încă o dată, identificat ca element determinant al diabetului zaharat tip 2 (80%), în defavoarea conceptelor mai cuprinzătoare și corecte de ”alimentație nesănătoasă” și ”stil de viață nesănătos”. Și atunci când sunt întrebați cum pot preveni apariția diabetului zaharat tip 2, pe locul întâi (92%) menționează ”dieta sănătoasă”, iar 72% menționează renunțarea la zahăr”, se mai precizează în comunicat.

Pe de altă parte, 31% din populația intervievată declară că și-a verificat glicemia ”acum mai mult de un an” sau nu a făcut vreodată această analiză, mai arată studiul.

”70% dintre repondenți înțeleg importanța verificării glicemiei ca modalitate de prevenire a diabetului zaharat tip 2, dar 31% din populația intervievată declară că și-a verificat glicemia ”acum mai mult de un an” sau nu a făcut această analiză niciodată, cu toate că este inclusă în setul de analize de bază, iar 23% dintre tinerii de 25-35 de ani intervievați nu știu care e valoarea normală a glicemiei.”

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 608 persoane, reprezentativ la nivel urban pentru populația cu vârste între 25-45 ani, cu acces la internet și are un grad de eroare de +/-3.96%. Analiza acestui eșantion a relevat o realitate interesantă în privința diabetului zaharat tip 2: 63% din repondenți nu suferă de diabet zaharat, dar 45% cunosc pe cineva cu diabet zaharat, în timp ce 5% sunt diagnosticați cu diabet zaharat, cu toate că, cel puțin teoretic, nu se află în grupa de risc pentru diabetul zaharat tip 2. Totodată, studiul a funcționat și ca un instrument de evaluare a riscurilor de diabet zaharat în rândul celor intervievați.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.