Studiu: Dieta ketogenică, eficientă în combaterea virusului gripal

O dietă bogată în grăsimi, cu conținut scăzut de carbohidrați, precum regimul Keto care are mulți adepți, nu este însă tolerată și de virusul gripal. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii americani.

Șoarecii hrăniți cu o dietă ketogenică au fost mai capabili să combată virusul gripei decât șoarecii hrăniți cu alimente bogate în carbohidrați, potrivit unui nou studiu al Universității Yale publicat în revista Science Immunology, scrie Medical Xpress.

Dieta ketogenică – ce include carne, pește, păsări de curte și legume fără amidon – activează un subset de celule T din plămâni care nu au fost asociate anterior cu răspunsul sistemului imunitar la gripă, sporind producția de mucus din celulele căilor respiratorii care pot captura eficient virusul, explică cercetătorii.

„Aceasta a fost o constatare total neașteptată”, a declarat Akiko Iwasaki, co-autor al studiului și profesorul de imunobiologie și biologie moleculară Waldemar Von Zedtwitz, investigator la Institutului Medical Howard Hughes.

Proiectul de cercetare a fost realizat de doi cercetători. Ryan Molony, care a lucrat în laboratorul lui Iwasaki, a constatat că activatorii sistemului imunitar numiți inflamasomi pot provoca reacții dăunătoare ale sistemului imunitar în gazda lor. Emily Goldberg a lucrat în laboratorul lui Dixit, și a descoperit că dieta ketogenică a blocat formarea de inflamasomi.

Cei doi s-au întrebat dacă dieta ar putea afecta răspunsul sistemului imunitar la agenți patogeni, cum ar fi virusul gripal.

Cercetătorii au arătat că șoarecii hrăniți cu o dietă ketogenică și infectați cu virusul gripal au avut o rată de supraviețuire mai mare decât șoarecii la o dietă normală cu conținut ridicat de carbohidrați. Mai exact, oamenii de știință au descoperit că dieta ketogenică a declanșat eliberarea de celule T gamma delta, celule ale sistemului imunitar care produc mucus în garniturile celulare ale plămânului – în timp ce dieta bogată în carbohidrați nu a făcut-o.

Când șoarecii au fost crescuți fără gena care codifică celulele T delta gamma, dieta ketogenică nu a oferit nicio protecție împotriva virusului gripei. „Acest studiu arată că modul în care organismul arde grăsimile pentru a produce corpuri cetonice din alimentele pe care le mâncăm poate alimenta sistemul imunitar ca să lupte împotriva infecției gripale”, a spus Dixit.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.