Un nou studiu a demonstrat că expunerea in utero la medicamentele antiepileptice sau antidepresive ale mamei poate afecta dezvoltarea rețelelor creierului nou-născutului.
Mamele însărcinate pot avea nevoie de tratament pentru afecțiunile lor medicale, cum ar fi tulburarea de dispoziție sau epilepsia. Efectele unui astfel de tratament medicamentos asupra funcțiilor rețelei cerebrale ale nou-născuților au fost examinate într-un studiu efectuat la Centrul BABA, o unitate de cercetare din Universitatea din Helsinki și New Children’s Hospital of HUS Helsinki University Hospital. Studiul a folosit electroencefalografia (EEG) pentru a măsura activitatea electrică a creierului în timpul somnului, iar proprietățile rețelei corticale au fost calculate folosind tehnici matematice avansate.
”În studiile anterioare, am arătat că modificările activității corticale în stările de somn pot oferi informații importante despre starea neurologică a sugarilor”, spune cercetătorul Anton Tokariev.
Studiul a demonstrat că expunerea la antiepileptice și antidepresive în timpul perioadei fetale duce la modificări pe scară largă în rețelele corticale, iar aceste efecte pot fi specifice tipului de expunere la medicament. În cazul antidepresivelor, efectul a fost mai pronunțat în rețelele corticale locale. În schimb, expunerea la antiepileptice a avut efecte specifice medicamentelor asupra rețelelor la nivelul creierului. Ambele tipuri de medicamente au afectat rețelele cerebrale care sunt reactive la modificările fazelor de somn.
”Semnificativ din punct de vedere clinic în descoperiri este faptul că unele constatări EEG au fost legate de dezvoltarea neuropsihologică ulterioară a copiilor. Schimbări mai puternice în rețelele neuronale au prezis o abatere mai mare în dezvoltare la vârsta de doi ani”, spune Mari Videman, specialist în neurologie pediatrică la HUS Helsinki University Hospital.
Studiile oferă o modalitate cu totul nouă de a evalua efectele agenților farmaceutici asupra dezvoltării funcției creierului copilului.
”Tehnica de măsurare EEG dezvoltată la Centrul BABA și evaluarea matematică de ultimă oră asociată a rețelelor neuronale ale creierului constituie descoperiri în cercetarea clinică privind dezvoltarea neurologică timpurie”, spune profesorul Sampsa Vanhatalo.
Acesta consideră că este deosebit de important ca aceste măsuri bazate pe EEG să deschidă o fereastră către mecanismele care funcționează între celulele neuronale. Acest lucru conduce la o oportunitate de a compara rezultatele observate la copiii umani cu cercetările efectuate folosind modele de laborator -animale. O astfel de muncă de translație este necesară pentru a înțelege bazele mecaniciste ale efectelor medicamentului. De exemplu, este nevoie de muncă identică la animale pentru a studia modul în care cantitatea sau momentul tratamentului cu medicamente materne ar afecta funcția creierului descendenților.
”Metodele noastre noi oferă un cadru analitic general pentru a sprijini cercetările viitoare extinse cu privire la întrebările despre modul în care dezvoltarea creierului fetal este afectată de modificările mediului intrauterin. Astfel de studii pot depăși cu mult tratamentul medicamentos al mamei, incluzând și nutriția mamei și condiția fizică generală, precum și o mulțime de factori de mediu suplimentari”, după cum a mai spus Vanhatalo.